Cesnakový uzol so šunkovo-nivovým šalátom fotorecept

ailuj82 - fotkaailuj82, 30. marca 2011
Cesnakový uzol so šunkovo-nivovým šalátom (fotorecept)
Foto: ailuj82
40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
25 g
podľa potreby vlažná
100 ml
1,5 KL
4-8 strúčikov
3-5 PL
1-2 PL
ŠALÁT:
400 g
4 ks natvrdo
1 ks
400 g
200 g
1 PL
2 pl
3 pl




Postup

  1. 1

    Do deci teplej vody dáme droždie a 1 čl cukru. Do misky nasypeme múku, pridáme soľ, kvások, olej a teplú vodu podľa potreby. Vymiesime cesto a dáme kysnúť do chladničky asi na hodiny /môže byť aj dlhšie-noc/.

  2. 2

    Cesto vyberieme z chladničky, premiesime a necháme ešte podkysnúť 30-60 min. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, roztľapkáme na hrúbku 1-1,5 cm a radielkom krájame centimetrové pásiky dlhé asi 15cm.

    Cesnakový uzol so šunkovo-nivovým šalátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto zauzlíme a preložíme na pomastený plech.

    Cesnakový uzol so šunkovo-nivovým šalátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre do zlata. Vyšlo mi asi 30 ks.

    Cesnakový uzol so šunkovo-nivovým šalátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do panvice dáme olivový olej a pretlačený /nastrúhaný/ cesnak /ja cesnak veľmi nemusím, tak som dala len 4 strúčiky, ale mohla som dať aj viac :)/. Osmažíme na miernom ohni asi 2 min. a pridáme petržlenovú vňať /ja som mala mrazenú/

    Cesnakový uzol so šunkovo-nivovým šalátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Horúce uzle potierame cesnakovým olejom.

    Cesnakový uzol so šunkovo-nivovým šalátom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Šalát: šunku pokrájame na kocky /1x1cm/, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, na menšie kocky nakrájanú nivu, sterilizovanú kukuricu bez nálevu, na kolieska nakrájané vajíčka a ochutíme horčicou, kečupom, tatarkou, soľou a korením. Podávame s uzlom. Dobrú chuť.

    Cesnakový uzol so šunkovo-nivovým šalátom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posledné uzle sú aj so štipľavou paprikou - do cesnakového oleja som pridala kúsky chilly :)

    Cesnakový uzol so šunkovo-nivovým šalátom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

trencanka
Uzle vyzeraju fantasticky! Urcite vyskusam a ukladam do KK. Dobry napad!
strigus
hmmm, pastva pre oči :) v našej pekárni pečú cesnakové venčeky - to isté, len iný tvar, určite vyskúšam upiecť! Je to vynikajúce pečivo. A aj šalátik sa mi ľúbi. KK! :)
kkaja
tie uzle ... vyskúšam, vyzerajú mňamkovo :)
ketty3811
toto sa mi páči.Aj uzle,aj šalátik.Len teraz neviem do ktorého chlievika v kk,to mám uložiť.:-)
hanelore
vyzerá to super, len chcem upozorniť, že na doske, ktorá je na fotografii sa nesmie krájať kovovým radielkom
maorka
super nápad.. určite vyskúšam.., tiež som meditovala do ktorého chlievika to zaradiť.. no mám jeden neutrálny- čiže rôzne
pekarik
nerozumiem ,čo dosiahnem tým,že kysnutie cesta je v chladnom a potom v teplom prostredí a vytvarované uzly už nekysnu?,ten postup sa prakrizuje u coissantov.
ailuj82
@pekarik - ja dávam skoro vždy kysnúť najskor do chladničky a potom pri izbovej teplote. Cesto je oveľa vláčnejšie.
mikat
hm, tiež som sa pozastavila nad tým "kysnutím v chladničke", ale ak to máš odskúšané a funguje to, tak vyskúšam aj ja :)
pekarik
nechcem protirečiť ani polemizovať veď ide o skusenosť,už som oviedom,že aj ja pripravujem cesto na croiisanty s kysnutím 12-16 hod.,ale miesim s ľadovou vodou,prave preto som chcel vedeť tie dve fázy kysnutia,lebo tým sa iba zabrzdilo kvasenie a ešte bez cukru,
jerica
mám recept na kysnuté záviny kde spravené záviny nechám v ľadničke do druhého dňa netreba polemizovať s tým nočným kysnutím v chladničke.Mám to odskúšané:-))
ailuj82
Ja si myslím, že v chladničke sa kysnutie nezastaví, lebo ked som cesto vybrala, bola ho plná miska. A robia sa aj langoše, ktoré sa dávajú kysnúť do chladničky. Ja to robím hlavne preto, že mám malé deti, ktoré mi veľmi *pomáhajú* s varením. Takto si ráno cesto zamiesim, dám do chladničky a pred tým ako dám malých cez obed spať, cesto vyberiem, podkysne a keď deti spinkajú, môžem vypekať :)
pekarik
rozdiel jemedzi kvasením a kysnutím,kysnutie je kyprenie,kvasenie najmä mliečne je tvorba kyslosti
evanaaa
Viem, že cesto na langoše sa dáva do chladničky, tak prečo nie aj iné.
kuchticka
Niektore cesta su lepsie ked kysnu dlho v chladnicke. Ja mam i cesto, ktore kysne v studenej vode. Su z neho vyborne kolace. Dobre sa vyvalka na rozne pasy ktore plnime akoukolvek naplnou.
viera1
@vybusna ,toto doporučujú aj tým,ktorých páli žáha z kysnutého cesta,ale či to funguje,neviem,treba vyskúšať.
ailuj82
@marienka44 - určite sa dá nahradiť voda mliekom, ale takto je to v pôvodnom recepte - je to vlastne pizzové cesto.
@vybusna - ja robievam prevažne bez mlieka /dcera je alergická na mliečnu bielkovinu/ a môžem potvrdiť že cesto je výborné aj s vodou :)
13juli
Prave som ich dopiekla su fantasticke ukladam KK
ainy
aj ja to skúsim, a je mi jedno ako kysne....hlavne, že bude chutiť.....ao tom už ani nepochybujem :-)
modrykamen
Páči sa mi toto kysnutie v chladničke. Večer si to pripravím a ráno, či pred obedom budem piecť. Pomalé kysnutie, preto mala starká vždy cesto také vláčne. Skoro ráno vstala. zamiesila v studenej kuchyni a piekla až na obed.
1x ajisko
mariaklara
Práve niečo takéto som hľadala, už sa teším, keď ich budem robiť, možno aj zajtra, ja tiež používam vodu a mlieko 1:1, kysnuté s pridaním vody sa mi zdá lepšie, aj mne to poradila skúsená kuchárka. Vďaka za recept, mám jeden recept zo Života a už ho viac nechcem vidieť, na fotke bol úžasný, tak som sa na ten recept tešila, robila som ho 2x, ale sklamala som sa, to cesto bolo suché, no hrôza. ( Celozrnné praclíky - to je názov toho receptu ). Dúfam, že tvoj ma nesklame.
mariaklara
Boli také dobré, že som ti zabudla napísať, budem ich robievať určite často, vďaka za dobrý recept:)
lyali
Veľmi pekný recept a ja som ho objavila až dnes, ale predsa ;-) Uložené, už treba len vyskúšať ;-)
eviana
Krása :) Môj chlap cesnakové miluje, toto isto vyskúšam, ďakujem :)
julanda
@mariaklara , zásadne nepoužívam recepty z časopisov, nedá sa na ne spoľahnúť. Radšej si vyberám z internetu a aj to len také, pod ktorými sú pozitívne príspevky v diskusii. Tento určite vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia