Cesnakový osúch

Autor receptu: dusanhlavaty

Nikdy som to sám nepripravoval, ale recept od mamy som si odložil, pretože mi to strašne chutí. Cesnakový osúch je vynikajúci k fazuľovej polievke.

30 minút
na 190 °C

Postup

  1. Uvaríme a postrúhame zemiaky.
  2. Droždie dáme do pohára teplej vody, čím získame kvások.
  3. V mise zmiešame múku s postrúhanými zemiakmi, pridáme kvások, soľ a rascu. Vypracujeme (prípadne pridať teplú vodu). Necháme vykysnúť.
  4. Zmes roztlačíme na vymastený plech - a necháme ešte vykysnúť.
  5. Pečieme pri 180°C - 200°C. Počas pečenia pravidelne potierame masťou.
  6. Pripravíme tzv. "Pretretý cesnak": Roztlačený cesnak a soľ vidličkou šľaháme a pomaličky, potroške pridávame kvapky oleja.
  7. Hotový osúch potrieme pretretým cesnakom a dosolíme.