Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Tento recept je rokmi obrúsený,vyskúšaný,môj recept.Veľmi veľa rozmanitého pečiva skúšam upiecť.Niekedy sú menej,inokedy viac vydarené. Upiecť chutné pečivo považujem už za malé majstrovstvo.

18 ks
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 200-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si potrebné ingrediencie. Oškvarky by mali byť pokrájané alebo posekané na menšie kúsky.
  2. Obidve múky spojím,pridám soľ,jedlú sódu,granulovaný cesnak,majonézu,ocot.
  3. Na koniec pridám oškvarky.
  4. Všetko dobre premiešam.Najradšej to robím rukou.
  5. Masa by mala mať konzistenciu sýpku,ako keď chystáte na koláč mrveničku.
  6. Kvások som si pripravila zo štvrť litra teplého mlieka, lyžice kryštálového cukru a lyžice hladkej múky. Kvások nechám z celej dávky nakysnúť. Takto nakysnutý kvások vlejem do sypkej hmoty.
  7. Zase rukou spracujem cesto.Nebude kompaktné a lesklé! Budú sa vám v ňom tvoriť otvory.To robí ten ocot a jedlá sóda.No to nevadí.Posypem ho múkou a nechám 25 minút kysnúť. Potom cesto ešte ráz prepracujem a nechám ešte 20 minút na teplom mieste.
  8. Cesto postupne nadobudne asi 2,5 krá zväčšenie,oproti pôvodnému cestu.
  9. Pri spracovaní vytlačím z neho vzduch a urobím akoby knédlu. Tú rozporcujem na 10 menších a dva väčšie kusy.Tie dva väčšie kusy budú na dve kolesá pre rožky. Tu je pekne na foto vidieť strapatú štruktúru cesta.
  10. Z desiatich kúskov sú bochníčky,ktoré formujem ako kaizerky.Preto ich prerezávam tvorítkom,lebo cesto je pomerne ťažké a aj mastné,aby sa prepieklo.Vy to môžete urobiť nožom.
  11. Dva väčšie bochníky vyváľkam a rozdelím,každý na štyri časti.Od širšej časti stočím ku rožku,ktorý ešte trochu natiahnem.
  12. Tak som získala z dvoch bochníkov 8 rožkov a z 10 menších bochníkov 10 buchtičiek.Pečiem na fóliach na pečenie. Nechám ich ešte trochu podkysnúť.
  13. Potom ich potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem celým kmínom. Prvých 15-20 minút pečiem na 200 stupňoch vo vyhriatej rúre.Potom teplotu znížim na 170 0C a dopečiem ešte asi 10-15 minút. Uvidíte sami,keď sa vám pekne vyfarbia.
  14. Je to veru chutná pochúťka.Po vychladnutí ich zvyknem aj namraziť.Keďže je cesto pomerne mastné,skladovať sa v mraze dajú aj dlhšie.
  15. Cesnaková chuť s oškvarkami urobí svoje.Len na schôdzku,alebo rande po tejto konzumácii,nedoporučujem sa vybrať... xixixi Ale chuti neodoláte a myslím,že svojim polovičkám a priateľom sa takýmto pečivom zavďačíte. Mám to vyskúšané rokmi.