Pagáče

Cesnakové pagáčiky

Autor receptu: namarie

Keď máte chuť na niečo slané k vínku a máte trochu viac času a pevné nervičky na prípravu :)

8
porcií
100 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Postup

  1. Najskôr si dajte uvariť celé zemiaky a pripravte si kvások. Ja som použila sušenie droždie pretože iné v obchode samozrejme zase nemali :) Keď chcete, použite čerstvé. Sušené droždie si rozpustím v malom hrnčeku s vlažnou vodou, s 1 PL kryštálového cukru a nechám tak cca 10 - 15 minút nakvasiť.
  2. Zatiaľ čo vám pracuje kvások, pripravte si do väčšej misy na cesto mix 250 g hladkej múky a 300 g polohrubej múky a soli. V ceste si urobte priehlbinku a nalejte tam hotový kvások s dvoma vaječnými žltkami. Začnite pomaly miešať a opatrne prilejte 100 ml oleja a 300 ml mlieka. Vypracujte si nelepivé cesto, ktoré na 15 - 20 minút nechajte pod utierkou odpočívať.
  3. Po 20 minútach cesto dajte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte tak nech je hrubé max 1 - 2 cm. Ja cesto vaľkám vždy na papieri na pečenie, neprilepuje sa a nemusíte potom upratovať ten bordel:) Na rozvaľkané cesto nastrúhajte uvarené zemiaky, cesnak, maslo posoľte a okoreňte čiernym korením, korenim na grill (Lidl) a na guláš. Cesto preložte na polku, zakryte utierkou a nechajte odpočívať ďalších 15 minút.
  4. Po 15tich minutách preložte cesto opäť na polku a poriadne ho rozvaľkajte. Nepanikárte keď vám začnú zemiaky s cesnakom cez cesto presvitať a drať sa na povrch - to je v pohodičke, prisypte len trochu múky a všetko bude ok. Keď to máte hotové, nožom spravte na povrchu cesta mriežku - pozor len jemne prikladajte, nech ho neprerežete, to by bolo úplne v keli :)
  5. Rúru vyhrejte na 200 stupňov. Na plech si dajte papier na pečenie a z pripraveného cesta pomocou pohára povykrajujte krúžky. Krúžky poukladajte vedľa seba na plech a potrite ich žĺtkom. Potom ich posypte nastrúhaným syrom a celou rascou, alebo čím chcete :)
  6. Pagáče dajte do rúry na cca 30 minút, alebo dokým sa neupečú pekne do zlatista. S podávaním som moc nečakala a dali sme si ich po 5 minutách od vytiahnutia z rúry. Také teplé boli mňaaaam. Môžete ich jesť len tak, alebo k nim vyskúšajte kyslú smotanu, či tzaziky :) Keď ich náhodou všetky nezjete, poriadne ich uzavrite do sáčku a aj na druhý deň budú úplne mäkké. Dobrú chuť :))