Cesnakové pečivo
Cesnakové pečivo

Cesnakové konty fotorecept

namarie - fotkanamarie, 20. decembra 2018
Cesnakové konty (fotorecept)
Foto: namarie

Cesnak je moja najobľúbenejšia potravina, dávam ju jednoducho do všetkého - a po novom i do týchto skvelých, chrumkavých kontov, plných lásky a „sviežeho“ Zobraziť celý popisCesnak je moja najobľúbenejšia potravina, dávam ju jednoducho do všetkého - a po novom i do týchto skvelých, chrumkavých kontov, plných lásky a „sviežeho“ dychu :) Jednoduché, rýchle a strašne dobré!

3
porcie
40 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
20 g
100 ml
100 g
1 PL
2 ČL
2 ČL
3 strúčiky
 (oregano alebo bazalka)
 vlažná




Postup

  1. 1

    Toto cesto nápadne pripomína cesto na langoše, takže najskôr si pripravíme kvások. Tentokrát nie z mlieka ale z trošku teplejšej vody (pozor nie horúcej), 2 ČL cukru a kvasníc. Dávam len polku kocky. Hojne to postačí. Kvások necháme chvíľku odstať. Stačí 5 min.

  2. 2

    Do misky nasypeme múku (trochu si nechajte aj na vaľkanie), kvások, 40 gramov roztopeného masla, mlieko izbovej teploty a pridáme kvások. Ak ste zabudli nechať mlieko odstáť na izbovú teplotu, prilejte k nemu trochu teplej vody, hneď sa dá doporiadku :) Ide o to, že ak nalejete do kvásku studené mlieko, máte po chlebe, lebo kvasnice nevystúpia a ak aj vystúpia tak za 100 rokov. A na to predsa nemáme čas. Takže cesto pekne vymiešajte, malo by pripomínať cesto na langoše. Ak to chcete mať ešte nadýchanejšie, pridajte počas miesenia cesta ešte 1 PL rastlinného oleja. Cesto nechajte odstáť pod kuchynskou utierkou pri radiatore. Stačí mu 10 - 15 min.

  3. 3

    Zatiaľ čo cesto kysne, nastrúhajte si cesnak, zalejte ho zvyškom roztopeného masla, trochou oleja, pridajte soľ a sušené alebo čerstvé bylinky. S medvedím cesnakom je to úplne geniálne, ak nemáte, stačí bazalka, alebo oregano. Zmes poriadne vymiešajte.

  4. 4

    Tak a teraz prichádza tá napínavá časť. Vykysnuté cesto si dajte na vopred pomúčnenú dosku. Je jedno či cesto vykyslo veľa alebo málo. Uzlíky sa dodatočne nadýchnu v rúre, takže žiaden stresss ani pridlhé čakanie. Cesto vyvaľkajte na cca 3 - 4cm hrúbku. Vznikne vám cca obdlžnik, ktorý nožom narežete na rovnaké pásy - jeden pás by mal mať hrúbku polovice vášho palca. Ak máte malé palce, smola - budete z toho mať jednohubky :D

  5. 5

    Keď sú pásiky narezané postupujte nasledovne. Vezmite pásik, spojte jeho dva konce, zatočte ich a potom urobte uzlík. Konce uzlíka spojte a prilepte o seba do tej dierky čo vám vznikla pri robení uzlíka. Viď obrázok. Hotové uzlíky poukladajte s dostatočným rozostupom na plech vyložený papierom na pečenie. Ak nemáte papier, potrite plech olejom.

    Cesnakové konty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uzlíky potrite cesnakovou zmesou a šup s nimi do rúry vyhriatej na 180 stupňov a to na 10 - maximálne 15 min. Pozor nedajte sa zmiasť tým. že sa uzlíky tvária ako surové, pretože ich povrch neni zlatistý. Je to ilúzia, po 10 minutách skontrolujte spodok uzlíka a ak ten má už zlatisto chrumkavú farbu, sú hotové.

  7. 7

    Nechajte vychladnúť a Voilà, cesnakové knoty, najlepšie na svete sú hotové. Podávajte s kyslou smotanou, alebo plnotučnou horčicou, alebo s tým na čo máte chuť :) Teším sa na Vaše výsledky, kolegyne a kolegovia :) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

kuko95
aj ja mam rad cesnakove takze nepochybujem ake to musi byt dobre..a krasna fotka
aroooo
vyzerá to na veľkú dobrotu, takéto ja rada, no nezaškodilo by pridať pár fotiek z postupu toho krájania a motania-uzlovania. To sa ten obdĺžnik cesta krája na pásy po dĺžke?
namarie
dakujem Vám :) som rada ze sa vam paci - pocas tyzdna ich urobim znova a nafotim Vam ten postup uzlikovania :))) @Aroooo - ano po dlžke :) presne tak ako hovoris
sonulienka
Paráda - zas niečo nové čo určite vyskúšam ale aj ja by som prosila foto stáčania do uzlíkov. Srdečne ďakujem. A určite keď bude foto vyskúšam a pridám foto ako sa mi podarili.