Cesnaková polievka z kalabasy - indickej uhorky (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Priniesla som si zo záhrady kalabasu a hľadala som recepty, čo z nej urobiť. Je to veľmi využiteľná zelenina s chuťou uhorky, ktorá sa dá jesť na surovo ako uhorka alebo sa zavarí na sladko-kyslo ako uhorka, alebo sa varí podobne ako tekvica. Cez polievky, prívarky, prílohu k mäsu, s vajíčkom na spôsob mozočku, placky, ale aj samotná opečená na sucho. Teraz pridávam recept na polievku.

4
porcie
15 minút
príprava
11 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Takto vyzerá kalabasa. Je ako dlhá uhorka so svetlozelenou šupkou. Musí byť ešte mladá, tenká, lebo ak je väčšia, jej dužina horkne. Z veľkej kalabasy chcem toho roku urobiť hudobný nástroj. Ak sa mi to podarí, pridám návod.
  2. Ošúpanú kalabasu som umyla, rozkrojila na 3 časti. Z dvoch robím polievku, tretiu opečiem ako druhé jedlo. Kalabasu som nakrájala na malé kocky a dala do kastróla. Môže sa aj postrúhať na hrubo. Ako vidno na fotke, kalabasa má malé ešte nevyzreté jadierka .
  3. Jeden zemiak, jednu mrkvu, jeden petržlen a trochu zeleru som tiež nakrájala na kocky a pridala ku kalabase. V pôvodnom recepte sa koreňová zelenina vopred osmaží na troške oleja. Zaliala som vriacou vodou a pridala z kelímku mrazený silný kurací vývar. Nechala som variť 10 minút.
  4. Polievku som mierne rozmyxovala, nemá byť úplne krémová. Pridala som čierne korenie a soľ podľa chuti a nakoniec som prelisovala 3 strúčiky cesnaku. Nechala prejsť varom a polievku vypla.
  5. Podávať sa môže s opečenou bagetkou alebo iným pečivom, ja som si k nej urobila opečené kalabasové kolieska potreté cesnakovým olejom.