České bôčikové roládky s jogurtom a jablkovým chrenom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

S týmito roládkami som sa stretla pred rokmi v českej kuchyni, recept som upravila podľa seba. Jablko a bravčové mäso tvoria spolu známu a výbornú kombináciu, ktorú som doplnila o chren a jogurt zas fantasticky zjemní mäso. Použila som vlastnoručne pripravený jablkový chren. Výsledok bol prekvapujúco dobrý, preto pridávam recept na celkom obyčajné, ale veľmi chutné jedlo. Odporúčam vyskúšať túto kombináciu na bôčik, ale trebárs aj na krkovičku.

2 - 3
porcie
12 hodín minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Postup

  1. Bôčik som umyla, osušila kuchynskou papierovou utierkou.
  2. Po dlhšej stranesom ho krájala na rezne o hrúbke asi 1 cm.
  3. Vyšlo mi 6 asi rovnakých rezňov, ktoré som vôbec nenaklepávala, v tomto recepte sa to nežiada.
  4. Bôčikové rezne som riadne osolila z oboch strán a prikryté potravinárskou fóliou som odložila odpočívať na 12 hodín do chladničky - najlepšie na noc. Na druhý deň som ich 3 hodiny pred dalšou úpravou vybrala z chladničky, aby sa voľne zohriali pri izbovej teplote.
  5. Do misky som dala 3 PL jablkového chrenu, každý si dá podľa toho, akú ostrosť chrenu chce mať a znesie sám, jablkový chren je dosť ostrý.
  6. Pridala som hustý biely grécky jogurt...
  7. ...spolu dobre premiešala.
  8. Bôčikový rezeň som natrela touto zmesou a...
  9. zavinula do roládky, ktorú som postavila na stojato do pekáčika. Netreba upevňovať špáratkom, dobre drží tvar.
  10. Všetky roládky som uložila tesne k sebe do pekáčika a ešte na vrch som dala trocha jogurtovej zmesi s jablkovým chrenom.
  11. Obložila som dookola zemiakmi, ktoré sa v pustenej masti upečú naraz s bôčikom a výborne ochutia, dosolila som ich len mierne až hotové. Do pekáčika som dala troška vody a 1 PL oleja, preliatu cez zemnaky, ale nie je to vôbec potrebné, preto to v surovinách ani neuvádzam.
  12. Piekla som v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C 1 hodinu, kým vrch nebol pekne do hneda a chrumkavý, zemiaky dostali tiež krásnu zlatohnedú kôrku na vrchu, zvnútra boli šťavnaté a mäkkučké.
  13. Podávala som horúce s kyslou uhorkou a zvyškom zmesi z jablkového chrenu a jogurtu, už len dobré pivečko k tomu :P. Aj s minimálnym množstvom pomerne lacných surovín sa dá vyčarovať chutné, výdatné a vynikajúce "chlapské " jedlo. Môžete podávať bez zemiakov, len s krajcom čerstvo upečeného dobrého domáceho chleba, s ktorým sa dobre vytiera vynikajúca šťavička alebo za studena natiera na chlieb.
  14. A tu je fotka môjho domáceho sterilizovaného jablkového chrenu, nič vám v tomto prípade nebráni vyrobiť si čerstvý chren s jablkom v množstve len na toto jedlo :-)