Červená šošovica s cuketou, kari a parenou kuracinkou fotorecept

mariana33 - fotkamariana33, 22. augusta 2013
Červená šošovica s cuketou, kari a parenou kuracinkou (fotorecept)
Foto: mariana33

Toto jedlo je diétne a keď sa vynechá tá kuracinka, tak je vhodné aj pre vegetariánov...

2
porcie
5 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
1
1
3 strúčik
1/2
1 PL
1 čl
1/2 čl
300 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu, mrkvu, cuketu a paradajku si nakrájame na menšie kúsky. Cesnak buď posekáme, alebo roztlačíme. Šošovicu prepláchneme.

    Červená šošovica s cuketou, kari a parenou kuracinkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie prsia jemne osolíme a okoreníme...dáme do parného hrnca na cca 20min.

    Červená šošovica s cuketou, kari a parenou kuracinkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji si krátko orestujeme cibuľu s cesnakom, pridáme šošovicu, kari korenie a chvíľku popražíme.

    Červená šošovica s cuketou, kari a parenou kuracinkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme mrkvu.

    Červená šošovica s cuketou, kari a parenou kuracinkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme vodou. Občas pomiešame. Medzitým si postrúhame zemiak.

    Červená šošovica s cuketou, kari a parenou kuracinkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 7minútach pridáme nakrájanú paradajku, cuketu a postrúhaný zemiak. Ak treba, podlejeme vodou a občas premiešame.

    Červená šošovica s cuketou, kari a parenou kuracinkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je šošovica mäkká ochutíme ju sójovou omáčkou a soľou. Podávame s parenou kuracinou, prípadne tofu....

    Červená šošovica s cuketou, kari a parenou kuracinkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Zdravé a dobré...veľmi pekný recept. Škoda len, že budem musieť počkať kým si to uvarím, keďže dojčím a malá ma koliky, tak teraz šošovičku asi nie:(
@martaan myslím si, že sa nemusíš báť jesť červenú šošovicu počas dojčenia...tým, že nemá šupku by nemala nadúvať...
toto som o nej vygooglila: Táto strukovina má vysoký obsah vitamínov skupiny B (niacin 2-2,5 mg) lecitínu, fosforu, horčíku a vápniku, ktorý robí zo šošovice výborný prostriedok proti neurózam, depresiám stresom a pod. Má vysoký obsah železa, medi a ďalších makro i mikroelementov prispieva ku zlepšeniu krvotvorby. Pomáha znižovať (škodlivý) LDL cholesterol a pôsobí preventívne proti rakovine.

Po olúpaní hnedočervenej šupky má táto šošovica červené zafarbenie. Behom varenia sa jej farba zmení na tmavo žltú. Odstránenie šupky vedie k zlepšenej stráviteľnosti a k zníženiu nadúvania.
Pre dobrú stráviteľnosť a pre jemnú chuť je veľmi vhodná pre deti. Stráca však schopnosť klíčiť. Tento druh šošovice má tendenciu sa náhle rozvariť, z toho dôvodu je ideálna hlavne k príprave kaší, pyré, polievok a pomazánok.

Pridaj komentár k receptu: