Čerstvý šalát s halibutom ako sviatočné jedlo (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variabilný výber zeleniny na tanieri s pestrými farbami a jednoduchou prípravou vhodný nielen na oslavu vo dvojici. Tentoraz je to na našu peňaženku o niečo „náročnejšie“, ale určite sa v priebehu Vašeho spoločného života nájdu chvíle, ktoré si chcete „ovenčiť“ aj príjemným posedením a chutným pohostením. Nezabudnite na kyticu" Po konzumácii tejto kombinácie nemáte „výčitky svedomia“, že ste zanevreli na štíhlu líniu, či na svoje zdravie. Zabudnite na zlo okolo seba! Odmeňte sa, zaslúžite si to!

2÷4
porcie
12÷15 minút
príprava
5÷7 minút
tepelná úprava

Postup

  1. vo veľkej panvici som rozohrial à 2 PL olivového oleja a čerstvého masla
  2. do tejto horúcej „emulzie“ som poukladal dva filety halibuta (~ 120÷150 g jeden) a 10 diskov „scallops_a“ (hrebenatky veľkej, jemne osolené a „oeMČeKované“);
  3. a mal som čas na prípravu šalátu
  4. čerstvý romaim šalát som pozdížne rozrezal na dve ½ a pokrájal asi na 10÷12 mm pásiky,
  5. ktoré som vložil do väčšej misy z jenského skla, postupne som prikladal pokrájanú papriku, mladé uhorky aj s kožou, ¼ kolieska červenej cibule (~ 5 mm šírka), postrúhaný „parmezán“, všetko som zalial asi 50 ml základnej zálievky a dôkladne premiešal a porozkladal hrsť krutónov
  6. priebežne som otočil tepelne upravované filety halibuta a kolieska hrebeňovky jakubovskej; nezabudol som ich pomocou PL dôkladne pooblievať (zopár razy) vriacou emulziou; process tepelnej úpravy naozaj netrvá dlho; mušle ~ 2÷3´ a ryba 4÷5´, oboje na každej strane; potom som na povrch zmiešaného šalátu porozkladal aj natrhané kúsky z dvoch plátkov prosciutto_a, „C_éčka“ zo zelenej papriky a niekoľko koliesko červenej cibule
  7. nuž a „ozdobu“ som korunoval „mesiačikmi“ tvrdých paradajok (môžete použiť aj tzv. cherry) a plátkami „parmezánu“; ak si od svojeho krajšieho JA, požičiate a dôkladne vysterilizujete škrabku na otlaky (alebo si zadovážite škrabku špeciálne pre tento účel), môžete si plátky „parmigiano-reggiano cheese“ pripraviť aj vlastnoručne
  8. porcia na veľkom plytkom tanieri pre dve osoby, teraz už aj s halibutom, „scallops_ami “ a ½_mi veľkých zelených olív je pripravená, biele víno sa chladí, pekne sa obliecť je samozrejmosťou, stačí iba zapáliť sviečky a romantická večera môže „odštartovať“! Príjemné posedenie a dobrú chuť aj Vám, milí priatelia na našej Vareške!