Čerstvé jarné rolky Nem Cuon fotorecept

chutimi - fotkachutimi, 15. júna 2016
Čerstvé jarné rolky Nem Cuon (fotorecept)
Foto: chutimi

Známe vietnamské jedlo, ktoré kombinuje viacero chutí, no výborne spolu splývajú.

2
porcie
60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
6 ks
1/2 balenia
1/2 ks
100 g
6 ks
Omáčka:
5 PL
1 PL
5-10 PL
1 ČL
1 ks
20 g
4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Uvarte si bravčový bôčik v neosolenej alebo iba mierne osolenej vode a nechajte ho vychladnúť. Nakrájajte ho na tenké plátky. Vývar nevylievajte.

  2. 2

    Ryžové rezance uvarte podľa návodu, prepláchnite ich studenou vodou, aby ste zastavili var.

  3. 3

    Krevety očistite, uvarte a rozrežte po dĺžke na 2 rovnaké polovice

  4. 4

    Omáčka: Na suchej panvici opražte nasekané arašidy. Na troche oleja osmahnite pretlačený cesnak, pridajte hoi sin omáčku, arašidové maslo, cukor, nasekanú chilli papričku a zrieďte vývarom z bôčiku na konzistenciu takú, aby nebola omáčka tečúca, ale zároveň aby sa prichytila na rolku. Ochutnávajte. Pokiaľ sa vám zdá príliš výrazná, môžete ju zjemniť vývarom. Po dokončení nechajte omáčku zchladiť. Pred podávaním pridajte opražené posekané arašidy.

  5. 5

    Sezam si opražte na suchej panvici a jemne roztlačte v mažiari. Bude voňavejší a bude mať výraznejsšiu chuť. Šalátovú uhorku nakrájajte na pásiky a šalát nakrájajte čo najjemnejšie. Pripravte si suroviny na náplň tak, aby ste ich mali poruke.

    Čerstvé jarné rolky Nem Cuon (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozprestrite si vlhkú utierku a panvicu (alebo inú nízku nádobu s priemerom ako má ryžový papier) s vlažnou vodou.

  7. 7

    Ryžový papier namočte a počkajte kým zvláčnie (cca. 1 minúta).

    Čerstvé jarné rolky Nem Cuon (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Papier preložte opatrne na mokrú utierku a rozprestrite ho.

    Čerstvé jarné rolky Nem Cuon (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K dolnému okraju položte plátky bôčiku a pásik šalátovej ukorky.

    Čerstvé jarné rolky Nem Cuon (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na vrch uložte ryžové rezance, šalát a pár stebiel koriandru. Na vrchný okraj položte krevety. Posypte sezamom. Sezam nie je pre tento recept kľúčový, ale čierny sa mi sem hodil pre kontrast.

    Čerstvé jarné rolky Nem Cuon (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Preložte spodnú stranu papiera cez náplň a pretočte. Dbajte na to, aby náplň ostala stlačená, ryžový papier je pomerne pružný. Boky následne preložtek k stredu a dotočte rolku. Na jednu porciu vám bohate postačia 3 rolky. Pokiaľ použijete menšie krevety, počítajte s 1,5 - 2 ks na 1 rolku. Krevety na obrázku boli myslím 12/15.

    Čerstvé jarné rolky Nem Cuon (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dobrú chuť!

    Čerstvé jarné rolky Nem Cuon (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

2010
Pekne si sa pohral 5*
neviem ci su na slovensku ale v azii je tiez popularna naparena verzia roliek Banh Cuon


chutimi
@2010 (18.6.2016 23:52)

To vyzera tiez velmi chutne. Pozeral som na to jeden pekny recept, tak vyskusam aj to. Dakujem za tip. Bude to asi aj o nieco jednoduchsie ako cesto na dim sum, ale tie parene placky budu tiez vyzva.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia