Čerešňový nákyp – Kirschenmichel fotorecept

miskammMiskamm, 36 ročná žena, Frankfurt nad Mohanom, Nemecko, 20. marca 2017 19:50
Ďalšie jej recepty »

Čerešňový nákyp – Kirschenmichel (fotorecept)Foto: miskamm

Toto jedlo sa dakedy jedávalo ako hlavne jedlo/hlavný chod. Je to niečo podobné ako slovenská žemľovka ale namiesto jabĺk s tvarohom sa do tohoto nákypu dávajú čerešne. Bolo to jedlo chudobných sedliakov. Preklad je asi takýto: Kirschen= čerešne ; Michel = naiver Bauernbursche = jednoduchý, prostý sedliacky šuhaj

6-8
porcií
15 min
príprava
60 min
na 160 °C

Suroviny

600 g
6 ks (alebo žemle) z predchádzajúceho dňa
4 ks
0,5 l
1 bal
100 g
2 PL
3-4 PL lúpané nasekané
 na posypanie

Postup prípravy

  1. 1

    Čerešne umyjeme a odtrhneme preč stonky. Pôvodne boli čerešne neodkôstkované, ale môžeme ich radšej odkôstkovať. Ak nemáme čerstvé čerešne, môžeme pridať aj zavárané a odkvapkané čerešne.

    Čerešňový nákyp – Kirschenmichel (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Staré pečivo nakrájame na tenké plátky alebo menšie kúsky. Vo veľkej mise rozmiešame vajcia s mliekom, škoricou, vanilkovým a kryštálovým cukrom. Pridáme rožky alebo pečivo a dobre premiešame. Pečivo musí byť dobre namočené a dobre nasiaknuté (ja som dala tento raz jednu velku vianocku).

    Čerešňový nákyp – Kirschenmichel (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Veľký kastról alebo pekáč vytrieme 1 lyžicou masla. Teraz pridáme čerešne k pečivovej mase v miske a premiešame. Túto zmes dáme na pekáč a posypeme posekanými mandľami.

    Čerešňový nákyp – Kirschenmichel (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zostávajúce maslo pokrájamena malé kúsky a poukladáme navrch. Zapekáme v predohriatej rúre pri 160 °C asi 1 hodinu do zlatista. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Podávame s vanilkovým pudingom.

    Čerešňový nákyp – Kirschenmichel (fotorecept) - obrázok 4
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist