Čerešňové čatní
Čerešňové čatní

Čerešňové čatní/chutney fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 24. júna 2019
Čerešňové čatní/chutney (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je sezóna čerešní a tie nie sú vhodné len na džem a lekvár, ale je z nich aj výborné čatní :-) Tento recept sem Zobraziť celý popisJe sezóna čerešní a tie nie sú vhodné len na džem a lekvár, ale je z nich aj výborné čatní :-) Tento recept sem pridávam na prianie Varecháčky @Zolik, ale možno zaujme aj iných :-)

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 l vykôstkované
3 ks
5 strúčikov
200 g
cca 1 PL čerstvý nastrúhaný
cca 3,5 dl
1 PL (vínny)
1/2 KL
1 kopcovitá KL
cca 1 KL
0,5 KL




Postup

  1. 1

    Na čatní v prvom rade potrebujeme čerešne :-) Keďže máme vlastný veľký čerešňový strom, tak som si ich nazbierala sama :-)

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si pripravíme aj ostatné suroviny... Cibuľu a cesnak očistíme. Ja som tentoraz dala len 4 strúčiky cesnaku, lebo boli dosť veľké. Cukor môžte dať podľa vlastnej chuti buď biely alebo hnedý. Dávam približne 3,5 dl do tejto dávky, ale najprv vždy len 3 dl a potom po nejakom čase varenia ochutnám a rozhodnem či ešte pridám :-) Chilli si dá každý podľa chuti.

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Čerešne vykôstkujeme a dáme do veľkého hrnca. Pridáme na drobno nakrájané cibule, nastrúhaný cesnak, hrozienka, cukor, sol, škoricu, kurkumu, zázvor strúhaný, chilli a ocot. Dobre premiešame a dáme variť. Varíme za občasného miešania 1 hodinu. Pred koncom, alebo v polovici varenia treba ochutnať a ešte podľa chuti pridať škoricu, kurkumu alebo soľ.

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čatní varím väčšinou presne 1 hodinu od bodu varu na strednom ohni, záleží od toho aké sú čerešne šťavnaté, ale aj tak fakt max. len 1,5 h. Zatiaľ prebytočná šťava z čerešní dostatočne vyvrie a zostane jej len primerané množstvo, ktoré čatní potrebuje. Ono to je aj tak len za čerstva a za horúca redšie.

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čatní po uvarení ešte vriace dáme do fliaš, dobre uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme tak zo 15-20 minút, alebo kľudne aj vychladnúť. Z tejto dávky mi vyšlo 7x 2,5 decových fľašiek a 2 maličké.

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Horúce a čerstvo uvarené čatní sa zdá možno trochu riedke, ale ten kto už čatní robil vie, že to po vychladnutí a aj časom vo fľaši stuhne :-)

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keďže som pri sústredení robiť všetko správne, totálne zabudla už vykôstkované čerešňe odvážiť :-) tak udávam v tomto recepte jednoducho množstvo čerešňí tak, ako to zvyknem robiť ja každý rok :-) Mám na to 1 hrniec, ktorý dám do 3/4 plný s vykôstkovanými čerešňami a to je vždy 1 dávka :-) Aby som recept mohla predsalen pridať, som napokon môj hrniec odmerala a do 3/4 hrnca je to presne 6 litrov :-) Takže buď plný 6 litrový hrniec čerešní, alebo väčší a naplniť ho množstvom po hranicu 6 litrov.

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a tu jedna fotka navyše... Pri zbieraní čerešní som mala aj štvornohú spoločnosť :-) ...kým som zbierala dalšie, náš Simba dole strážil už pozbierané čerešne ;-))

    Čerešňové čatní/chutney (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý receptík, čerešně jsou výborné ovoce. Máš krásné, velké čerešně. Ani váš krasavec Simba by je přede mnou neustrážil. Pěkné celé - suroviny, postup, recept, fota. Máš velkého a milého pomocníka, milá Cesmínko! Díky za sdílení!
denyany
Toto by dom rada ochutnala. Čerešne sa však tento rok u našich neurodili(višní je asi 15 na strome) a na trhu pýtajú 4eurá za kilo. Hádam budúci rok .
cesminaz
@Haji No neviem.. Simba niekedy skáče a útočí ako tiger :-)) možno by si sa s ním musela popasovať o tie čerešne :-)) Vdaka za komentík! @Zahra jablkové som ešte nejedla,robievam len čerešňové :-) Kludne skús,je velmi chutné. @Denyany @Frezia68 no ano,čerešne sú v obchodoch fakt drahé.U nás dokonca aj 7-8€.
cesminaz
@Terinka55 @Kuku95 dakujem vám za milé slová :-) No Simba bol pred mesiacom ovela väčší fešák...Teraz dost schudol,začalo sa dobré počasie tak nemá čas riadne ani jesť.Zahryzne 2-3 a už beží zas s kamarátmi mačky naháňať a túlať sa :-( Musí zasa trocha pribrať :-)
1x haji
haji
@Cesminaz (24.6.2019 21:38)
Nene, žádné pasování. Bych učinila výměnu. Přinesla bych mu kus masíčka co má rád, snad by se dal koupit. Vypadá "ostře", chlapec, to máš pravdu, Cesmínko!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia