Čerešňová bublanina

babkamt - fotkababkamt, 28. mája 2011
Čerešňová bublanina
Foto: babkamt

Bola som netrpezlivá,kedy konečne dozrejú čerešne ,aby som urobila tento koláčik.V zime ho často robím zo zaváraných čerešní.Chcela by som tento rok zavariť Zobraziť celý popisBola som netrpezlivá,kedy konečne dozrejú čerešne ,aby som urobila tento koláčik.V zime ho často robím zo zaváraných čerešní.Chcela by som tento rok zavariť čerešne len so stipkou soli , ak máte dáke skúsenosti,ozvite sa prosím.

20 - 25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto I.:
5 ks
250 g
250 g
1 dcl
1,5 dcl vlažné
1 kg
 na vysypanie plechu
1 KL




Postup

  1. 1

    Oddelím žĺtka od bielkov. Bielka šľahám so štipkou soli.

    Čerešňová bublanina - obrázok 1
  2. 2

    potom pridám cukor,stále šľahám,potom po jednom pridávam žľtka,stále šľahám,až vznikne hustá pena,

    Čerešňová bublanina - obrázok 2
  3. 3

    po kvapkách pridávam striedavo mlieko a olej,

    Čerešňová bublanina - obrázok 3
  4. 4

    stále šľlahám,

    Čerešňová bublanina - obrázok 4
  5. 5

    preosejem múku s kypriacim práškom,ručne metličkou primiešam múku, pripravim si čerešne,umyjem ich a odstránim kôstky,plech vymastím a vysypem múkou,cesto vylejem na plech,rozložím čerešne a dám piecť do predhriatej rúry na 180 °;C asi 20 - 25 minút,

    Čerešňová bublanina - obrázok 5
  6. 6

    upečený koláč posypem práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.A toto je finálny výrobok.

    Čerešňová bublanina - obrázok 6

Diskusia k receptu

evanaaa
No Babkamt, neviem, neviem, čo by z toho cesta bolo, ak by si doň nedala aj žĺtky, na tie si zabudla. A čerešne by som si pripravial dopredu pred pečením, lebo ak dám do cesta PDP, ( mimochodom, ten zasa nemáš v surovinách), treba ho dať hneď piecť, aby nespadlo. Ale celkove je to dobrý recept a ešte lepší koláčik. Len aby boli už čerešne v predaji, aj keď budú iste dosť drahé.
honestka
ak mas miesto v mraznicke tak si radsej nechaj vykostkovane ceresne zamrazit na taketo zimne pecenie. Ja tak robim s roznym ovocim a neda sa to porovnat s tym, ked pouzijes kompoty. Naviac vzdy sa da z nich urobit cersvo kompot ako priloha.
honestka
prave brazdim receptami na bublaninu a porovnavam cim sa lisia, pretoze asi kazda kucharka ma svoj zauzivany recept.
babkamt
tento recept mám asi 25 rokov od jednej babičky,každý,kto ho ochutnal mu chutil,
evanaaa,kým som dala recept na varechu,tak som si ho skontrolovala,neviem aký škriatok zaúradoval,prvý krát mi redakcia písala,že nemám postup,teraz zasa vypadla jedna časť,tak neviem,kde je chyba
jurovic6
@babkamt ta bublaninu mas peknu(ceresnovy kompot akurat vyjedam :D). neviem ci to tak chces mat alebo ci to uz vies ale ked ceresne trocha posypes praskovym cukrom alebo mukou tak ti nespadnu vsetky na dno plechu....KK
babkamt
@3sandra3 ,ďakujem za pripomenutie. Kým som nebola na Vareche , tak som ju piekla často. Teraz väčšinou skúšam piecť koláčiky , ktoré ma upútajú.
fil123
akurat som dopiekol ,o) uvidim aka bude ...
alesko21
Recept je naozaj fajn, ale chýba mi tam / a to nielen tu, ale vo vačšine receptov /, velkosť pekáča v ktorom sa to má piecť, inak fajn.
babkamt
@alesko21 koláč som piekla na hlbokom plechu s rozmermi 36 x 27 cm. Som rada , že vám koláčik chutil.
salinka
Každá gazdinka má osvedčenú, obľúbenú bublaninu, ale ja som zatiaľ tú "svoju" nenašla. Vyskúšala som už veľa receptov, až dnes, keď som piekla podľa teba, som bola naozaj spokojná. Je výborná, ľahučká, možno je to ten opačný postup miešania. Použila som mrazené čerešne, skrátka, ďakujem veľmi pekne za receptúru:-)
aleana
tak ja som skúšala zavárať so soľou marhule a pre mňa boli sladké dosť aj bez pridaného cukru. A to som veľká milovníčka sladkého :-) a soľ tam vôbec nie je cítiť.
babkamt
@salinka ďakujem , že si sa ozvala.Aj nám tento koláč chutí . Do koláča dávam aj jahody, višne , černice , maliny. Podľa toho , čo práve dozrieva v záhrade.
@aleana soľ vytiahne z ovocia prirodzenú sladkosť. Ja som o tomto spôsobe zavárania počula rozprávať Dr. Bukovského v TV.
babkamt
@silvipop tento recept mi dala jedna staršia pani suseda pred 30 rokmi. Je to overený dobrý recept. Som rada, že tvoje cesto bolo ako vánok. Ďakujem,že si sa mi ozvala.
miruska1
ďakujem za skvelí recept, mala úspech,ukladám do kuchárskej knihy a dávam 5 hviezdičiek,
jurka
Piekla som podla tohto receptu uz niekolkokrat. Vzdy je bublanina krasne nadychana, presne ako od babicky :) Dakujem za recept.
babkamt
@Jurka (26.6.2016 18:12)

Práve pozerám, čo by som upiekla. U nás je už po čerešniach. Asi si bola s receptom spokojná, lebo si podľa neho piekla viac krát. Je to starý, rokmi odskúšaný recept. Koláč je nadýchaný. Ja ďakujem tebe, že si sa ozvala.
simona1801
@babkamt dakujem...uplne perfektny recept, jemnucke cesto. Ja som nemala vanilkovy cukor, ale pridala som trosku vanilkoveho extraktu do cesta a super.
Idem aj tie vase pagace vyskusat. :-)
Ak by ste mali dobry recept na kapustniaky alebo buchty, dajte vediet. Dakujem.
babkamt
@Simona1801 (22.5.2017 11:56)

z tohoto cesta pečiem roky. Každý, kto koláč ochutnal, ho zatiaľ len chválil. Ďakujem, že si sa ozvala.
fil123
@Babkamt (2.4.2012 14:45)

no, vtedy som ju piekol tusim s ceresnami kompotovymi :)
ale dnes mam doma normalne ceresne, tak si asi zase napeciem :)
starkalb
Dnes som skúsila. Recept je výborný. Čerešne som pomůčila, ale aj tak spadli na dno - potvory 🤨. Tak som hotový koláč jednoducho prevrátila hore dnom. Vyzerá to lepšie.
Robila som z troch vajec, lebo nemám plech podobných rozmerov. Čerstvé čerešne z trhu po 2 eurá!!! - neuveriteľné, ale čo s nadúrodou? Majú radšej zhniť? Chválim trhovníkov z Dunajskej Lužnej, aj majiteľku skvelého receptu.
Vďaka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia