Sušené jablká
Sušené jablká

Čerenčianske jablkové čipsy fotorecept

maleslniecko - bez fotkymaleslniecko, 3. novembra 2018

Jabĺčok v tohtoročnú krásnu jeseň máme stále plné stromy a tak mnohí uvažujeme, ako ich spracovať. Sušenie je zaujímavý spôsob, ako si ich uchovať, Zobraziť celý popisJabĺčok v tohtoročnú krásnu jeseň máme stále plné stromy a tak mnohí uvažujeme, ako ich spracovať. Sušenie je zaujímavý spôsob, ako si ich uchovať, avšak aby chutili celej rodine, musia skutočne chrumkať ako naozajstné čipsy.

30 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

10-15 ks
4 ks
0,5 l




Postup

  1. 1

    Jabĺčka si dôkladne umyjeme. Vyberáme hlavne tie s krajšou šupkou, keďže jabĺčka nebudeme pred sušením šúpať. V šupke je veľa cenných vitamínov, ktoré sa sušením uchovajú.

    Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začína najťažšia časť prípravy, a tou je krájanie plátkov. Nôž si treba poriadne naostriť a krájať čo najtenšie rezy jabĺčok. Snažila som sa odfotiť, aká hrúbka rezov by asi mala byť. Ak sa rez náhodou nepodarí, tak šup spapať nepodarok :-)

    Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky si pripravíme šťavu z cca 4 citrónov a zalejeme ju asi 0,5 l vody. Do tejto citrónovej vodičky vkladáme narezané plátky. Je to z dôvodu, aby jabĺčka nestmavli a zachovali si čo najsvetlejšiu farbu.

    Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď máme všetky jabĺčka nakrájané, je potrebné ich vybrať z citrónovej vody a osušiť. Mokré jabĺčka totiž zbytočne predlžujú dobu sušenia. Ja to robím tak, že jabĺčka vyberiem z citrónovej vody, poukladám ich na kuchynské utierky a zároveň ich zakryjem kuchynskou utierkou.

    Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A teraz už len do sušičky. Vkladáme ich tak, aby sa neprekrývali. Každá sušička je určite iná, ja suším jabĺčka na najvyššej teplote cca 4 hodiny. Počas sušenia ju občas vypnem, povymieňam sitá, lebo na niektorých sa suší rýchlejšie a už sú chrumkavé a na niektorých sú len na polceste. Po usušení ich ešte chvíľku treba nechať v sušičke, tak cca 20 minút, aby vychladli.

    Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu je výsledok. Čipsy sú hotové až vtedy, ak sa dajú zlomiť, teda sú chrumkavé. Uskladňujem ich vo vzduchotesných dózach. To sú také, ktoré majú tesnenie. Je to z dôvodu, aby sa vplyvom vlhkosti v domácnosti neznehodnotili a nenavlhli. Prajem príjemné a zdravé chrumkanie. :-)

    Čerenčianske jablkové čipsy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

rulik
aj ja suším pre vnúčatá, niekde som čítal, že teplota by mala byť max. 60°C, nepísali prečo, ale domnievam sa aby tam nezačal karamelizovať cukor a teda aby nehnedli, tiež aby sa udržali vitamíny, tak asi nie na najvyššej teplote, radšej dlhšie
spomienka na detstvo a naše starké
danda3
Ahoj, aj ja suším ostošesť, mám presne tú istú sušičku ako ty, je výborná a je pravda, že tento rok sa urodilo jabĺk neúrekom. Len ja nemáčam jablká v citrónovej šťave, ale hneď ich vkladám do sušičky a úplne nahusto, pretože po chvíli sa aj tak scvrknú a priebežne dokladám ďalšie čerstvé a hotové odoberám. Stred jablka vykrajujem s takou šikovnou pomôckou, takže mám čipsy s otvorom.



evanaaa
Oceňujem mať sušičku ovocia (zeleniny), najmä na prípravu sušených vitamínov na zimné chrumkanie, ale aj zeleninu na domácu vegetu. Takéto jabĺčkové čipsy by sa zišli, páči sa mi spôsob sušenia od @Danda3 , tiež by som nemáčala jablká len kvôli farbe, na nej nezáleží, vylúhujú sa tým aj vitamíny a o ne hlavne ide, potom by sa nemuseli ani vysušovať utierkami, zbytočná robota.
1x 45678
motyka
Máš ich nádherné. Žeby to bolo tým citrónom? Sušíme, ale len na site nad starodávnou pecou. Tiež O.K., ale nie také krásne, ako Tvoje. Len čo sa nasušia, už za 2 - 3 dni niesu.
olinka12
Ja tiež jablká suším každý rok a chrumkám miesto chipsov aj vnúčatá si pochvaľujú


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia