Špaldový chlieb

Celozrnný (úplne) špaldový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: luckaprima

Podnetom k upečeniu tohto chlebíka bola pre mňa kniha "Život bez pšenice". Vyzerá to, že by sme si veľmi pomohli, keby sme ju z jedálnička vyradili, alebo len nahradili špaldovou, ktorá neprešla procesom šľachtenia, kríženia v záujme vyššej výnosnosti a odolnosti. Toto všetko sa pri obyčajnej pšenici podarilo, avšak dopady na naše zdravie sú katastrofálne.

20
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vlažnú vodu zamiešame s medom a droždím. Sypké suroviny navážime do misy, prilejeme tekutú zložku a v robote miesime 10 minút. Cesto by malo byť pružné, nie veľmi lepkavé, tak že vyčistí misu. Vypneme miesenie a prikryté cesto necháme odpočívať 30 minút. Za tú dobu aj slušne nakysne. Potom ho vyberieme na jemne naolejovanú pracovnú dosku a rukami vytvarujeme asi 4 cm hrubú placku,
  2. ... ktorú pevne zvinieme, okraje jemne zatlačíme do chlebíka a pováľame, aby mal chlebík pekný hladký tvar.
  3. Takto necháme kysnúť pokiaľ zdvojnásobí svoj objem. Išlo to celkom rýchlo, až trochu prekysol a začal sa rozlievať, trvalo to asi 15 minút a musel ísť rýchlo do pece vyhriatej na 200 °C.
  4. Na dne rúry sa od začiatku hrial aj prázdny plech na vodu a v strede rúry ďalší prázdny plech, ktorý čakal na náš chlebík. Chlieb zatiaľ kysol na teflonovej pečiacej fólii na kuchynskej linke. Potom som ho aj s fóliou opatrne preniesla na horúci plech, umiestnila do pece, na spodný plech naliala asi deci vody a rýchlo zatvorila dvierka, aby nejaká para zostala v rúre a zaparila budúcu kôrku. Po 20 minútach som vybrala spodný plech s vodou, chlebík aj s fóliou som umiestnila na jeho miesto na dno rúry, ubrala teplotu na 170 °C a zapla spodné pečenie ako pre pizzu. A takto sa piekol ešte asi 40 minút. Potom som ho nechala vychladnúť na mriežke a teraz si už na ňom pochutnávam. Má krásne chrumkavú kôrku a vnútri je vláčny, príjemne vlhký. A najlepšie je, že je v ňom INÁ pšenica, ktorá našim bruškám robí dobre ☺