Celozrnný špaldový kringel (fotorecept)

Autor receptu: ivah

Kringel je tradičné estónske vianočné pečivo – asi ako naša vianočka. Kedysi som objavila recept na internete a odvtedy sme si ho nevedeli vynachváliť. Dnes som vyskúšala zdravšiu verziu, aby sme si ho vychutnali bez výčitiek svedomia. Škoda len, že sa cez internet nedajú prenášať aj vône, pretože u nás to vonia neodolateľne škoricovo. ;-)

90 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Postup

  1. Zo všetkých surovín vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme zakryté na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou 3 mm (keďže nemám takú veľkú dosku, vaľkala som priamo na linke).
  2. Cesto potrieme slnečnicovým olejom a posypeme hnedým cukrom zmiešaným so škoricou.
  3. Cesto zrolujeme.
  4. Vzniknutý valček ostrým nožom pozdĺžne rozkrojíme na dve polovice, ktoré prepletieme prekrojenou stranou navrch a vytvarujeme veniec. Prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme 20 minút podkysnúť. Pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 150°C 20 minút. Dobrú chuť! :-) Viac mojich receptov nájdete na fb stránke: Vegetariánka - s láskou k zdravému jedlu ;-)