Celozrnný špaldový chlebík so semienkami chiafotorecept

iva63 - fotkaiva63, 28. decembra 2013
Celozrnný špaldový chlebík so semienkami chia(fotorecept)
Foto: iva63

Chia semienka sa u mňa "udomácnili"-:) dnes som ich pridala do zdravého celozrnného chlebíka! Použila som múku celozrnnú špaldovú a primiešala som aj 100g Zobraziť celý popisChia semienka sa u mňa "udomácnili"-:) dnes som ich pridala do zdravého celozrnného chlebíka! Použila som múku celozrnnú špaldovú a primiešala som aj 100g celozrnnej pšeničnej...okrem chia semienok som použila ľanové aj sezamové semienka...chuť som zjemnila olivovým olejom...chlebík sa veľmi vydaril!

55 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
100 g
2 čl zarovnaná
3 PL
1 PL
1 PL
400 ml
2 čl
2 PL




Postup

  1. 1

    všetky suroviny uvedené v rozpise dáme do misky

    Celozrnný špaldový chlebík so semienkami chia(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto vypracujeme hákmi

    Celozrnný špaldový chlebík so semienkami chia(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vypracované ho ihneď vyklopíme na čistú, nepomúčenú dosku a vytvarujeme bochník

    Celozrnný špaldový chlebík so semienkami chia(fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    formu na chlieb vystelieme papierom na pečenie, vložíme do nej chlebík... prikryjeme ľanovou utierkou a necháme ho jednu hodinu v teple kysnúť

    Celozrnný špaldový chlebík so semienkami chia(fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    chlebík nám takto pekne vykysne-:)

    Celozrnný špaldový chlebík so semienkami chia(fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rozohrejeme sú rúru na 200 stupňov a pečieme 40 minút vo forme, potom chlebík vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a iba samotný chlebík vložíme do rúry rovno na mriežku...dopekáme 10-15 minút...boky chlebíka stmavnú a tiež ostanú chrumkavé...upečený chlebík premiestnime na mriežku a tam ho necháme voľne vychladnúť!

    Celozrnný špaldový chlebík so semienkami chia(fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vychladnutý chlebík nakrájame na veľmi tenučké plátky

    Celozrnný špaldový chlebík so semienkami chia(fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zvyšný chlebík zabalíme do ľanovej utierky a tak uskladníme...zostane veľmi dlho čerstvý

    Celozrnný špaldový chlebík so semienkami chia(fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    prajem dobrú chuť-:)

    Celozrnný špaldový chlebík so semienkami chia(fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

frezia

Tvoj chlebik,
 varecha.pravda.sk/recepty/chlebik-celozrnny-fotorecept/36...

som objavila 19.12.13 a robim ho uz treti raz. (teraz mi kysne) Odvtedy chlieb uz nekupujem, iba peciem. Je uplne vynikajuci! Postupne vyskusam vsetky chleby, na ktore si pridala recepty, len si musim zohnat jacmenny kvasok. Zistila som, ze s tym nie je ani vela roboty a vysledok je fantasticky. Tesim sa na dalsie tvoje recepty a samozrejme...ukladam.
gabusa
moc sa mi páčia tvoje chlebíky,semienka chia sú moje obľúbené , pridávam ich aj do mafiniek , určite vyskúšam aj chlebík,tiež prajem všetko naj k meninám a nech sa ti ďalej darí v tvojich receptíkoch
izabella929
@iva63...moja milá, tvoj recept prišiel práve vhod...)chlebík vyzerá krásne.-) piekla som pred Vianocami, ale iba z pol kg. múky...zajtra sa chystám piecť a mám presne takú múku špaldovú, len som bňnevedela pomer múky...minule som piekla len zo špaldovej a bol fantastický, len sa úplne scvrkol...terza chcem piecť z 1 kg..tak dám ponňmer múky podľa tvojho receptu..ďakujem pekne.-)
iva63
@jozka2 @frezia @vegetariankajana @gabusa veľmi pekne Vám dakujem za vaše milé komentáre...chlebík je naozaj veľmi chutný, doporučujem ho vyskúšať-:)
a meniny oslavujem 27.mája, keď v kalendári svieti meno Iveta-:)
iva63
@izabella929 Izka ja som dnes piekla asi v 25 cm forme na chlieb...je taká praktická, dá sa nastaviť na rôzne veľkosti...z pol kila múky som mala taký fajnový bacuľatý bochník-:)...krájam na veľmi tenučké krajíčky, tak nám to lepšie chutí... ak použiješ kilo múky tak budeš mať krásny veľký chlebík!...k tomu pomeru múk iba toľko, že ja veľmi rada pridávam celozrnnú pšeničnú múku kvôli jej neodolateľnej orechovej chuti...veľmi mi chutí...ale samozrejme môžeš robiť iba so špaldovej múky...ďakujem Ti za tvoj milý komentár
danda3
Chlebík ako luska, mňam, hneď by som si dala, Ivka.♥
jerica
@iva63 Ivka , bezkonkurenčný :-) viem si predstaviť s rajčinou a paprikou , domácu mastičku, nuž musím si počkať, paprika je ešte z mojej úrody :-)
martinis
Tak aj ja sa rád podelím so svojou skúsenosťou, predvčerom som sa rozhodol ho upiecť aj napriek tomu že som nemal chia semienka (dal som tekvicové). Mám však len veľkú formu, tak som tam cesto vlial - bolo dosť tekuté - a piekol podľa Tvojich inštrukcií. Keď som ho vytiahol, vyzeral celkom vtipne, ako taká obrovská ciabatta, ale to mi vôbec nevadilo : pokrájal som ho na päť častí a jem ho tak :-)) Mne sa veľmi páči, aj keď som použil zlú formu, aspoň mám originálny "nízky chlieb", ktorý chutí výborne, vďaka za recept :)
iva63
@martinis veď práve v tom je tá originalita-:))) ...výsledok našej snahy nemusí vyzerať ukážkovo! ale musí chutiť!...s celozrnnou múkou sa ťažšie pracuje, jej štruktúra je úplne iná...pečivo z nej nebude nikdy vatové a vzdušné ako je to z obchodu, ktoré je plné chémie...tak sa netráp tým, aký vzhľad mal tvoj chlebík..dôležité je, že chutil!..ja som šťastná,že taký mladý človek ako Ty, si nájde čas a chuť a upečie si vlastný chlieb! palec hore-:)...a ďakujem, že to bol môj recept
amalka
Ivka vcera som ho piekla, bol to moj prvy chlebik a vsetkym moc chutil takze dnes idem na to znovu :). Co sa tyka cesta, moje bolo tiez dost riedke, tak som dosypala trosku viac muky. Super receptik :)
iva63
@amalka ďakujem, že si vyskúšala môj recept a samozrejme, komentár o spokojosti ma veľmi potešil!
mira80
Ivka aj pre mna to bol prvy chlebik v zivote. Robila som ho v sestrinej pekarnicke a vysiel perfektne! Akurat je opacny postup. Najskor sa da vsetko tekute. Zajtra peciem znova a vlastne aj kolacik s datlami:)
iva63
@mira80 potešila si ma...ďakujem, že práve tento môj špaldový chlebík bol tvojim premierovým receptom na vlastný domáci chlebík-:)
natatt
dnes som ho piekla,namiesto pšeničnej muky som dala pšenično-ražnu,aj tak sa podaril,vysledok bol super,,odteraz pečiem chlieb iba doma,velka vďaka za recepty,ktore pridavate:-)
vrbovcjanka
Práve som som dojedla kúsok tohto úúúúžasného chrumkavého chlebíka a chcem sa poďakovať za skvelý recept! Robila som čisto zo špaldovej múky, pridala som i slnčenicové semiačka, kmín a chlebové korenie z DM-ky, nemá chybu :-)
staja
Vďaka za skvelý recept, Tvoje chlebíky sú bezkonkurenčné, tento pečiem často, hlavne, keď mám chuť na niečo lepšie, s tými chia semienkami je to super.
anina6
@Iva63 zajtra sa chystám upiecť tvoj chlebík, nemám sušené droždie iba klasické. stačí polovička kocky droždia? ďakujem a pekný večer želám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia