Kuskus s cviklou
Kuskus s cviklou

Celozrnný kuskus s cviklou a para orechmi fotorecept

Tomáš Zemanovič
šéfkuchár hotela Panorama **** v Trenčianskych Tepliciach, 11. januára 2019
Celozrnný kuskus s cviklou a para orechmi (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
100 minút
príprava

Suroviny

200 g
100 g
50 g
2 ks
štipka
2 ks




Postup

  1. 1

    Červené repy zabalíme do alobalu a pečieme v rúre pri teplote 150 °C asi 1,5 hodiny. Po upečení obidve repy očistíme. Jednu nakrájame na malé kocky a druhú rozmixujeme na jemné pyré – poslúži ako omáčka pod kuskus.

    Celozrnný kuskus s cviklou a para orechmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme vodu na kuskus (kuskus robíme s vodou v pomere 1:1). Vodu dáme do kastrólika, zohrejeme ju na bod varu, pridáme soľ, čierne mleté korenie, štipku kurkumy a dva klinčeky. Premiešame a krátko povaríme. Potom kuskus nasypeme do misky – nepremývame. Kuskus zalejeme horúcou pripravenou ochutenou tekutinou na kuskus, zasypeme rukolou, pridáme kocky repy a zakryjeme. Kuskus stiahne všetku tekutinu a arómu z použitých surovín. Necháme zakryté 5–7 minút.

    Celozrnný kuskus s cviklou a para orechmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým nasucho opražíme para orechy. Po 5–7 minútach kuskus odkryjeme, pridáme para orechy, pár kvapiek olivového oleja a premiešame.

    Celozrnný kuskus s cviklou a para orechmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ihneď podávame: Pod kuskus dáme pyré z pečenej repy, na to kuskus – môžeme použiť aj formu, aby pekne držal, zasypeme opraženými para orechmi.

Diskusia k receptu