Celozrnný ovocný koláč
Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím (fotorecept)
Autor receptu: siuuu
Takéto jednoduché ovocné koláče ja veru môžem a počas letnej sezóny sa snažím ich
pripravovať čo najčastejšie z ovocia dopestovaného
na našej záhrade. Tento je aj kúsok zdravší, prevažuje v ňom celozrnná múka, nie je príliš
presladený a chutí výborne.
10-12 porcií |
20 minút príprava |
35-40 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny - chýbajú mi tam ríbezle a čučoriedky (foto som robila až po tom, keď už boli v koláči). Použila som hrnček s objemom 250 ml a tortovú formu s priemerom 24 cm.
- Z 2 hrnčekov múky, hrnčeka cukru a masla pokrájaného na kocky si rukou urobíme posýpku, z ktorej časť (cca 1 hrnček) odoberieme nabok - neskôr sem pridáme škoricu, alebo škoricový cukor alebo korenie "Jablkový závin" a použijeme na posypanie koláča.
- V osobitnej mise si zmiešame tekuté suroviny (smotanu, vajce, vanilkový extrakt) a asi 1/3 ovocia. Do zvyšnej sypkej zmesi pridáme zvyšného 1/4 hrnčeka múky, jedlú sódu, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a tekutú zmes - vareškou zmiešame, vznikne také tuhšie cesto.
- Cesto navrstvíme do tortovej formy, ktorej dno sme si vyložili papierom na pečenie.
- Na vrch rozsypeme zvyšné ovocie...
- ... a nakoniec odložený hrnček posýpky, do ktorej sme pridali voňavé korenie.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 35 - 45 minút v závislosti od toho ako pečie rúra (skúsime špajdľou) - ja som piekla 45 minút.
- Po upečení dekorujeme podľa chuti - ja som posypala práškovým cukrom, nasucho opečenými mandľovými lupienkami a pred podávaním som ozdobila čerstvým ovocím.