Celozrnný ovocný koláč

Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Takéto jednoduché ovocné koláče ja veru môžem a počas letnej sezóny sa snažím ich pripravovať čo najčastejšie z ovocia dopestovaného na našej záhrade. Tento je aj kúsok zdravší, prevažuje v ňom celozrnná múka, nie je príliš presladený a chutí výborne.

10-12
porcií
20 minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny - chýbajú mi tam ríbezle a čučoriedky (foto som robila až po tom, keď už boli v koláči). Použila som hrnček s objemom 250 ml a tortovú formu s priemerom 24 cm.
  2. Z 2 hrnčekov múky, hrnčeka cukru a masla pokrájaného na kocky si rukou urobíme posýpku, z ktorej časť (cca 1 hrnček) odoberieme nabok - neskôr sem pridáme škoricu, alebo škoricový cukor alebo korenie "Jablkový závin" a použijeme na posypanie koláča.
  3. V osobitnej mise si zmiešame tekuté suroviny (smotanu, vajce, vanilkový extrakt) a asi 1/3 ovocia. Do zvyšnej sypkej zmesi pridáme zvyšného 1/4 hrnčeka múky, jedlú sódu, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a tekutú zmes - vareškou zmiešame, vznikne také tuhšie cesto.
  4. Cesto navrstvíme do tortovej formy, ktorej dno sme si vyložili papierom na pečenie.
  5. Na vrch rozsypeme zvyšné ovocie...
  6. ... a nakoniec odložený hrnček posýpky, do ktorej sme pridali voňavé korenie.
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 35 - 45 minút v závislosti od toho ako pečie rúra (skúsime špajdľou) - ja som piekla 45 minút.
  8. Po upečení dekorujeme podľa chuti - ja som posypala práškovým cukrom, nasucho opečenými mandľovými lupienkami a pred podávaním som ozdobila čerstvým ovocím.