Celozrnný ovocný koláč
Celozrnný ovocný koláč

Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 14. júla 2019
Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím (fotorecept)
Foto: siuuu

Takéto jednoduché ovocné koláče ja veru môžem a počas letnej sezóny sa snažím ich pripravovať čo najčastejšie z ovocia dopestovaného na našej záhrade. Tento Zobraziť celý popisTakéto jednoduché ovocné koláče ja veru môžem a počas letnej sezóny sa snažím ich pripravovať čo najčastejšie z ovocia dopestovaného na našej záhrade. Tento je aj kúsok zdravší, prevažuje v ňom celozrnná múka, nie je príliš presladený a chutí výborne.

10-12
porcií
20 minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

1 a 1/4 hrnčeka
1 hrnček
1/2 hrnčeka
150 g
1 ČL
z 1 citróna
1 ČL
1 bal.
1 ks
1/4 ČL
1 ČL
2 hrnčeky (ríibezle, čučoriedky, maliny)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny - chýbajú mi tam ríbezle a čučoriedky (foto som robila až po tom, keď už boli v koláči). Použila som hrnček s objemom 250 ml a tortovú formu s priemerom 24 cm.

    Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z 2 hrnčekov múky, hrnčeka cukru a masla pokrájaného na kocky si rukou urobíme posýpku, z ktorej časť (cca 1 hrnček) odoberieme nabok - neskôr sem pridáme škoricu, alebo škoricový cukor alebo korenie "Jablkový závin" a použijeme na posypanie koláča.

    Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V osobitnej mise si zmiešame tekuté suroviny (smotanu, vajce, vanilkový extrakt) a asi 1/3 ovocia. Do zvyšnej sypkej zmesi pridáme zvyšného 1/4 hrnčeka múky, jedlú sódu, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a tekutú zmes - vareškou zmiešame, vznikne také tuhšie cesto.

    Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto navrstvíme do tortovej formy, ktorej dno sme si vyložili papierom na pečenie.

    Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na vrch rozsypeme zvyšné ovocie...

    Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... a nakoniec odložený hrnček posýpky, do ktorej sme pridali voňavé korenie.

    Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 35 - 45 minút v závislosti od toho ako pečie rúra (skúsime špajdľou) - ja som piekla 45 minút.

    Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení dekorujeme podľa chuti - ja som posypala práškovým cukrom, nasucho opečenými mandľovými lupienkami a pred podávaním som ozdobila čerstvým ovocím.

    Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

farbuska
Práve som si urobila hrnček dobrého čaju a - hľa, tento koláč by k nemu dobre padol. Zdá sa byť nenáročný na odbornú prácu, t.j. aj ja sa ho môžem pokúsiť zopakovať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia