Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Len pred pár dňami som sa vrátila z potuliek francúzskou Provence. Ešte vo mne stále rezonujú spomienky.... a tie kulinárske medzi ne tiež patria. Prechádzka francúzskym trhom je nezabudnuteľný zážitok. Kvety, zelenina,syry, zmesy najrôznejšich korení...a moje milované teriny a chleby. Je zaujímavé sledovať, ako sa mení aj typický francúzsky vzťah k bielemu pečivu a chlebu. Teraz už nie je problém kúpiť celozrnné bagety, čierne chlebíky alebo napr.celozrnné grissiny - pardón , "gressins" ..:-)

120 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zmiešame všetky suché zložky (okrem farebného drveného korenia,ktoré použijeme neskôr).
  2. Tenkým prúdom vmiešame vodu s olivovým olejom a dobre premiesime. Ja som miesila ručným hnetačom asi 3 minúty. Cesto je veľmi lepkavé, netreba pridávať múku, konzistencia sa zmení, keď mleté ľanové semienka nasajú vodu.
  3. Vymastíme si misku s vrchnákom olejom, vložíme tam cesto, zakryjeme a necháme hodinu kysnúť.
  4. Po hodine cesto pretiahneme a preložíme (stretch and fold). Necháme ešte pol hodinu kysnúť.
  5. Cesto nám zvojnásobilo objem a môžme s ním začať pracovať. Rozdelíme si ho na 2 polovice, jednu dáme do chladničky, zatiaľ čo druhú polovicu dáme na mierne pomúčenú pracovnú plochu.
  6. Vytvarujeme si obdĺžnik - tvar ani nie je taký dôležitý, ako to, aby bolo cesto približne rovnako hrubé.
  7. Nožom na pizzu si narežeme cca 10 prúžkov. Posypeme farebným drveným korením(môže sa použiť hrubá soľ, sušené bylinky, sezam)
  8. Rozohrejeme si medzitým rúru na 180st.C. Na nepomúčenej časti pracovnej plochy z prúžkov vyšúľame dlhé tyčinky. Vystelieme plech papierom na pečenie a tyčinky tam poukladáme tak, aby sa nedotýkali.
  9. Pečieme 20-30minút (do hneda a do chrumkava). Necháme vychladnúť na mriežke.
  10. Ja som ich robila ako prílohu k jednej špecialitke, ale budem musieť urobiť novú várku, tentokrát asi z dvojnásobnej dávky.
  11. To, že niektoré sú mierne krivé a nerovnako dlhé, je cieľom, pretože ide o rustikálne domáce tyčinky, uniformné v celofánovom sáčku si môže každý kúpiť v obchode, takéto máte iba vy!!! Presne takéto sme si kupovali od sedliakov v Nice na trhu a chutili lepšie, ako večera v nóbl reštike.