Zelerová polievka

Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

… alias „komplet zelerová“, pretože na jej prípravu som použil ako buľvu, tak aj stonky zeleru. Variant Steven R. Gundry, MD. (The Plant Paradox, str. 335) v našej kuchyni. Okrem toho, že je chutná má aj iné prednosti. Je ľahkostráviteľná, pomáha pri bolestiach s kĺbmi-artritídou a aj v „pasovaní“ sa s nadváhou. Recept venujem jednej z mojich „kamalások“, ktorej nechutí avocado, so svojou neutrálnou chuťou, ale bohaté na Ω3. Môžete si ju prispôsobiť, tak ako aj mascarpone, podľa vlastných chutí.

6-8
porcií
15 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. z obrázku je zrejmé, že som toho až tak veľa nepotreboval.
  2. na dno širšieho hrnca (zhodou okolností liatinového) som nalial olivový olej (ale podľa mojej mienky, môže byť aj rastlinný „Wesson“, no na druhej strane kukuričný alebo slnečnicový radšej nie, pretože obsahujú viac tuku, čím majú aj vyššiu nutričnú hodnotu), ktorý som rozohrial na strednú prevádzkovú hodnotu a potom k nemu nasypal, na menšie kúsky pokrájané očistené buľvy zeleru, postrúhanej červenej cibule (nešetriť), zelerové stonky, pooberaný čerstvý rozmarín, ako aj
  3. soľ i čerstvo mleté čierne korenie a po premiešaní asi 5÷7´ podusil, až zelerové kúsky naštartovali šťavnatosť a získali jemnú hnedú farbu
  4. zelerovú masu som podlial litrom zeleninového vývaru. Množstvo vývaru, prípadne jeho náhradu za vlažnú vodu, môžete regulovať podľa vlastných potrieb a chutí.
  5. Dr. Gundry teraz do hrnca pridal polovicu chemicky neošetreného, ale umytého, citróna. Ja som tú ½ ešte rozrezal, jej jednu ½ pokrájal na malé kúsky a druhú ponechal vcelku. Na budúce dám citrón celý a pokrájaný. Polievka ním získa lahodnú osviežujúcu chuť! Potom som ju priviedol na bod varu, vzápätí opäť ohrev zredukoval tak na ½ a polievku nechal variť asi 33´. Ochutnajte kúsok zeleru a navigujte sa podľa jeho tvrdosti. Môj typ: ak chcete, môžete teraz polievku zahustiť postrúhaným väčším zemiakom, ale určite nie múkou! Ja som nezahusťoval!
  6. medzičas som využil na pokrájanie lístkov čerstvej petržlenovej vňate. Ak ste si náhodou na pravej strane 2. obrázku všimli zelené „broky”, tak to sú halúzky pokrájané po odobraní jej lístkov.
  7. polievka sa dovarila, teraz som ju „roztentočkoval” ponorným mixérom,
  8. pekne na jemno až do peny
  9. a podával ozdobenú petržlenovou vňaťou a PL šľahačkovej smotany, ale to je už iba moje „vagáňstvo košického Šráca”
  10. do hrnca s polievkou som vylial zvyšok pokrájaných petržlenových lístkov a asi 200 ml „šlahetky”; ako ukážku pre moju „vychodniarsku kamalásku” sme na druhý deň tú istú polievku jedli s kúskami čerstvého avokáda a podobne ako aj moja krémová špargľová, chutila úžasne. Avokádo mám rád aj na chlebe s maslom, jemne posolené a bohato „oečMČKované“. Naša švagriná CJ, nachystal som jej domov na „dojedky”, ju jedla aj studenú a nevie si ju vynachváliť!
  11. … a ešte pohľad prvého jarného dňa 2018 na naše ruže, nech poteší aj Vás!