Celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V tejto horúčave sa asi nikomu nechce veľmi variť , siahla som po veľmi starom a jednoduchom sedliackom recepte mojej drahej starej mamy, tieto naozaj celkom obyčajné prekladané zemiakové pagáče piekla, ked potrebovala rýchlo a dobre navariť a samozrejme na moje želanie rada upiekla kedykoľvek, podávala ich v zime ku kyslým polievkam a gulášom, v lete k ľahkým zeleninovým, boli sme ich schopní zjesť niekoľko plechov, sú výborné teplé i studené, vláčne i na druhý deň a veľmi variabilné.

8 ks
porcií
45 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky som ošúpala, umyla, pokrájala na kocky, uvarila v slanej vode do mäkka,...
  2. ...scedila z vody, dala do misy, ešte za tepla rozpučila, nie úplne na jemno, majú zostať malé kúsky, tie zvýraznia výbornú chuť po upečení,...
  3. ...pridala som múku,...
  4. ...domácu bravčovú masť,...
  5. ...rýchlymi pohybmi som všetko dôkladne spracovala na polotuhé pružné cesto, aby sa masť nestihla teplom rúk rozpustiť, múky sa nemá pridať veľa, cesto trošku lepí, to nevadí, lebo sa bude ešte podsypávať múkou pri spracovaní pagáčov, ktoré by od priveľa múky nepríjemne stuhli, množstvo múky je závislé od stupňa múčnatosti zemiakov, treba dať toľko múky, ktoré zemiaky pojmú na požadovanú konzisteniu, najlepšie je použiť múčnaté zemiaky, vdaka masti budú pagáč vláčne i na druhý deň,...
  6. ...je známe, že zemiakove cesto státím rýchlo redne, preto som ho ihned vyklopila na silne pomúčenú dosku, pomúčila som aj povrch cesta,...
  7. ...cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžníka na hrúbku asi 0,5 cm,...
  8. ...ostrým nožom som ho rozdelila na rovnaké pásy o šírke asi 7 až 8 cm,...
  9. ...zvisle som rozdelila nožom na polovicu, vznikli menšie obdĺžniky o stranách asi 7x15 cm ...
  10. ..každý obdĺžnik som preložila zprava doľava asi o jednu tretinu do vnútra,...
  11. ...cez druhú vrstvu som preložila dalšiu tretiu vrstvu cesta zľava doprava o jednu tretinu a tak vznikol tvar pagáča ako konečný obdĺžnik,...
  12. ...tieto pagáče som položila na plech vystlaný teflónovou fóliou,...
  13. ...piekla som vrúre vyhriatej na 200 stupňov do peknej zlatohnedej farby, vybrala som ich z rúry a nechala mierne vychladnúť,...
  14. ...podávala som upečené prekladané zemiakové pagáče teplé, sú výborné aj vlažné a za studena, jeden som prerezala na polovicu, aby bola zreteľná vnútorná štruktúra, na povrchu sú jemne chrumkavé a vo vnútri krásne mäkkučké, my sme ich mali k ľahkej zeleninovej polievke, sú vhodné i samostatne alebo ako príloha k polievkam na kyslo či k rôznym gulášom,....
  15. ...tieto pagáče sú vláčne i na druhý deň, ja som ich bola schopná kedysi zjesť len tak aj celý plech, na večeru postačia s kyslým mliekom, dajú sa rôzne plniť, sú vynikajúce so škvarkovou plnkou, ale aj so syrovou, paprikovou, cibuľovou,tvarohovou či inou plnkou na slano, sú naozaj veľmi chutné, jednoduché a rýchlo hotové, moja drahá stará mama ich robievala i na sladko, do cesta dala vtedy len štipku soli a asi 100 g cukru na toto množstvo zemiakov, plnila ich jablkami, makom, kakaom, tvarohom na sladko alebo domácimi lekvármi a sezónnym ovocím, bola to skvelá sedliacka zemiaková pochúťka na slano i na sladko.
  16. Tieto zemiakové pagáče sa nepotierajú pred pečením ničím, ani masťou, ani vajcom!!!