Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Rozmýšľala som, ako vylepšiť svoj starý recept na Celkom obyčajné lángoše, je tu sezóna nových dubákov, už mám nazbierané a nasušené, použila som ich ako náplň o lángošov, doplnila som kyslou smotanou a nastrúhhaným syrom Gouda - mali u nás doma na prvej premiére veľký úspech, preto som sa odvážila pridať recept aj pre Vás :-) Prajem Dobrú chuť všetkým priaznivcom, ktorí sa rozhodnú ich vyskúšať. :P

8 ks - pre 4 osoby
porcií
90 minút
príprava
1 + 1 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som namočila dubáky do teplej vody na 30 minút.
  2. Potom som začala s cestom na lángoše, v mise som premiešala preosiatu múku so soľou, do jamky v nej som rozdrobila čerstvé droždie, posypala kryštálovým cukrom, zaliala vlažnou vodou, nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút, priliala som olej...
  3. ...a spracovala som polomäkké hladké pružné cesto, kým sa na jeho povrchu nezačali tvoriť bublinky a pľuzgieriky, poprášila som ho jemne múkou, prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 45 až 60 minút.
  4. Kým cesto vykyslo, uvoľnila som lístočky z vetvičiek sušeného tymiánu,...
  5. ...pustila som sa do prípravy náplne. Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku do sklovita,
  6. ..pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a dusila som ich do mäkka, vydusila až na tuk,...
  7. ...pridala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie, pre info všetkých uvádzam, že celé čierne korenie vždy meliem čerstvo ručne na starom kávovom mlynčeku do zásobníka, z ktorého odoberiem potrebné množstvo čajovou lyžičkou, nikdy nepoužívam kupované mleté čierne korenie zo sáčku, čerstvé je vždy ostrejšie, výraznejšie a chutnejšie, kupujeme v metre vždy polkilové balenie celého čierneho korenia.
  8. Pridala som tymián a prelisovaný cesnak, ktorý som opražila len krátko, kým sa pekne rozvoňal - asi 1 minútu,...
  9. ...dubáky som zaprášila 1 PL hladkej múky, ktorú som opražila do svetlo - žltej žemľovej farby,...
  10. ...priliala som studené plnotučné mlieko a uvarila som za stáleho miešania hladký bešamel bez hrudiek, ktorý náplň perfektne spojí a nebude z lángošov vypadávať pri ich konzumovaní.
  11. Na záver som pridala posekanú petržlenovú vňať, náplň bola hotová a nechala som ju úplne vychladnúť.
  12. Nastrúhala som ešte goudu na hrubom strúhadle, my goudu milujeme, vy môžete zvoliť iný tvrdý syr podľa vašej chute.
  13. Pokračovala som so spracovaním cesta, vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, pomúčila som aj vrch cesta,...
  14. ...rozvaľkala som ho do obdĺžnika o hrúbke asi 0,5 cm.
  15. Vykrajovačom na pirohy som povykrajovala kolieska, vždy pred každým vykrajovaním som ho dobre namočila do múky, aby sa kolieska neprilepili a ľahko z vykrajovača vypadli. Môžete použiť aj iné vykrajovače o väčšom priemere, napr. na pagáče alebo vhodný sklený pohár, len ho nezabudnite pred každým vykrajovaním dobre namočiť do múky.
  16. Na každé druhé koliesko som dala asi 1 PL vychladnutej dubákovej náplne a každé druhé koliesko som nechala voľné, okraje všetkých koliesok som po obvode potrela v šírke asi 2 cm studenou vodou, naplnené lángoše sa ľahko zlepia a budú spolu dobre držať.
  17. 0be kolieska som spojila stlačením cesta nadol a prstami som ich ešte postláčala dookola po obvode, čím vznikol akýsi vzor okolo okrajov lángošových "klobúčikov", môžete na to použiť vidličku, tieto "klobúčiky budú potom krajšie a dekoratívnejšie. Kým sa mi rozpálil olej, nechala som ich ešte prikryté čistou utierkou podkysnúť.
  18. Naplnené lángoše som vkladala do rozpáleného oleja a vyprážala do červena a do chrumkava, z každej strany asi 1 minútu, pričom sa krásne nafúkli.. Aby bolo cesto lángošov pekne nafúknuté, dobre prepečené, krásne nadýchané, a ľahučké ako pierko, je veľmi dôležité, aby bola vrstva oleja v hlbšej panvici dostatočne vysoká, dobre rozpálená, nevkladajte nikdy viac lángošov naraz, len jeden, aby sa olej príliš neochladil, v príliš ochladenom oleji sa lángoše nevypražia nikdy do chrumkava a do červena, zbytočne sa napijú veľa oleja a neprepečú sa a boli by veľmi ťažké, aké mazľavé a nechutné.
  19. Upečené lángoše som nechala odsať z prebytočného oleja na papierovej kuchynskej utierke.
  20. Horúce hotové lángoše som podávala s poriadnou dávkou kyslej pochúťkovej smotany a nastrúhanej goudy, je to výdatné a sýte, krásne voňavé a mimoriadne chutné jedlo, po ktorom sa výborne šmýka vychladený a správne orosený Pilsner Urquell :-))) Vrelo odporúčam vyskúšať aj Vám a prajem Dobrú chuť :P
  21. Záber zblízka: dobre vidno na obrázku početné dierky až oká v lángošovom ceste, jeho nadýchanosť a ľahkosť, ako aj dobré prepečenie lángošov, mäkkosť vo vnútri a chrumkavosť na povrchu lángošov. Prvá premiéra Plnených lángošov s dubákmi dopadla u nás doma nad očakávanie výborne, čoskoro pečiem pre mojich chlapov znovu :-)