Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Túto fazuľovú polievku varievala moja dobrá stará mama k slaným posúchom, oškvarkovým pagáčikom a iným múčnym jedlám. Dnes sme dostali na ňu chuť, tak som ju uvarila.

4
porcie
12 h + 20 min minút
príprava
90 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Včera večer som si namočila fazuľu. Pred varením som vodu vymenila za čerstvú, priviedla som ju do varu a zliala. Tento postup som opakovala ešte 2x.
  2. Pridala som bobkový list, mleté čierne korenie, varila som na strednom plameni a ked už bola fazuľa takmer mäkká, pridala som mlieko a soľ.
  3. Kým sa fazuľa varila, pokrájala som cibuľu na kocky a očistila som strúčiky cesnaku.
  4. Do mäkkej uvarenej fazule som si pripravila zásmažku. Na oleji som orestovala cibuľu.
  5. Na orestovanú cibuľu som nasypala múku a za stáleho miešania som ju smažila do svetlo-žemľovej farby.
  6. Zásmažku som nariedila vodou, priliala do polievky, povarila som ju ešte 15 minút, vypla som plameň a nechala som chvíľku postáť. Do odstátej polievky som pridala cukor a dochutila som ju octom. Prelisovala som do nej cesnak a prikryté pokrievkou som ešte chvíľu nechala odstáť, aby sa polievka pekne prevoňala cesnakom.
  7. Hotovú polievku som rozdelila do tanierov a horúcu som ju podávala. Niekedy pridávam aj zemiačiky.