Maslový kysnutý koláč

Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Mäkučký, voňavý, nadýchaný, vnútri šťavnatý a navrchu s cukrovou chrumkavou kôrkou. Dúfam, že tento koláč z nemeckej kuchyne rovnako očarí aj Vás.

15-18
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka zamiešame cukor, rozmrvíme a zamiešame droždie a necháme vzísť kvások (15-20 minút).
  2. Zmäknuté maslo zľahka prešľaháme metličkou a po jednom zamiešame vajcia. Pridáme soľ, cukor a vanilkový cukor. Zmes zamiešame a pridáme vykysnutý kvások a múku preosiatu s práškom do pečiva. Cesto dobre vymiesime, ja som už potom miesila pomocou elektrického miesiča. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi hodinu.
  3. Zatiaľ pripravíme posýpku. Studené maslo nakrájame na kocky a zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom (môžeme to spraviť vidličkou alebo rozmrviť prstami). Zmes odložíme do chladničky.
  4. Vykysnuté cesto vyložíme do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej formy (formu som použila 25x35 cm ale môžete podľa mňa použiť aj klasický plech 30x40, bude trochu nižší). Rovnomerne rozotrieme, prikryjeme papierom na pečenie a utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť ešte cca 20-30 minút.
  5. Vykysnutý koláč rovnomerne poprepichujeme naolejovaným prstom alebo opačným koncom varešky. Mne sa lepšie robí prstom, dierky do koláča robíme až na spodok, prst zatláčam do dna. Na vrch koláča rozmrvíme maslovo-cukrovú posýpku, môžeme maslovú zmes pozatláčať aj do dierok, vrch ešte sa môže posypať mandľovými lupienkami ale mne chuti aj bez nich, a dáme piecť do vyhriatej na 175 °C rúry na 30 minút.
  6. Potom koláč vyberieme z rúry, ešte ho poprepichujeme špajdľou a vrch bohato polejeme sladkou smotanou (smotanu môžete použiť podľa chuti 12-30 %) ja som použila 30 %. Koláč smotanu veľmi rýchlo "vypije". A šupneme koláč ešte na 10 minút do rúry.
  7. Upečený necháme mierne vychladnúť a môžeme podávať. Je super ako teplý, tak aj studený.
  8. Do dierok sa dostane maslo s cukrom a smotanou a vytvorí sa niečo ako krém, koláč vnútri je jemný a šťavnatý a na vrchu sa vytvorí cukrová chrumkavá kôrka. Dobrú chuť.