Orechové rožteky
Orechové rožteky

Burgenlandské orechové rožteky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 5. apríla 2019
Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Vyskúšala som z internetu už viacero receptov na tieto trvanlivé rožteky, ale napokon som si upravila receptík podľa seba a som s ním už Zobraziť celý popisVyskúšala som z internetu už viacero receptov na tieto trvanlivé rožteky, ale napokon som si upravila receptík podľa seba a som s ním už veľmi dlho spokojná :-) Odporúčam, sú fantastické!

29 ks
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
250 g
1/2 dl
2 ks
2 PL
10 g čerstvé
štipka
Plnka:
2 ks
200 g
150 g mleté




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto. Maslo má byť celkom mäkké, mlieko studené a droždie dávam 1/4 z 1 kocky, to je približne 10 g. Do misy dáme múku, cukor, soľ a premiešame lyžicou. Pridáme maslo, žĺtky a v 0,5 dl mlieka rozmiešané droždie. Vypracujeme jemné, polotuhé, nelepivé cesto. Ak treba, tak pridáme ešte pár kvapiek mlieka. Cesto zakryjeme igelitom a dáme na 30-40 minút do chladničky.

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si vyšľaháme bielky so štipkou soli a s 200 g práškového cukru. Pripravíme si aj 100-150 g mletých orechov. A keďže sú z tohto cesta dve rolky/záviny, tak zvyknem 1 závin pred zakrútením posypať aj mletým anízom - len tak na orechy :-) chutí to fantasticky!

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vybratí z chladničky cesto rozdelíme na 2 kusy a obe cestá znova premiesime. Následne cesto na pečiacom papieri môžme najprv rozťapkať do tvaru obdĺžnika a potom na tenučko rozvaľkať. Hrúbka 2 mm. Niekto zvykne cesto rozdeliť aj na 3 časti aby mal menšie a tenšie rohlíčky, ale podľa mňa sa také maličké príliš vysušia a preto zvyknem rozdeliť len na dve, nám to tak vyhovuje :-)

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako prvé natrieme polovicu peny, posypeme rovnomerne orechami a opatrne zrolujeme. Dostaneme taký tenký závin, z ktorého pomocou pohára s tenkým sklom "odkrajujeme" akoby rožteky - mesiačiky. Tie kraje nech zostanú 1 cm spojené, neprekrojte ich, lebo sa vám rožtek pri pečení rozpadne. Tá cukrová pena sa po pár kúskoch môže na pohár nalepiť, tak to musíte utrieť, alebo zobrať druhý čistý pohár. Rohlíčky ukladáme troška ďalej od seba na plech s papierom. Natierať ich netreba ničím.

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 20 minút. Majú byť ružové, také bledohnedé. Po vybratí z rúry ich necháme na plechu celkom vychladnúť.

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Už len bohato posypeme práškovým cukrom, poprípade práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom a môžme maškrtiť ;-) Prajem dobrú chuť!

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rohlíčky, koláčiky, mesiačiky... kto ako ich nazve :-) sú fantastické. Krehučké a sladké, chutia lepšie než si človek myslí :-) Naozaj odporúčam vyskúšať, sú ideálne na posedenie k čaju, alebo ku káve keď príde návšteva :-)

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rohlíčky sú vhodné aj na nejakú oslavu, alebo na sviatky kde sa vypeká už dopredu :-) Najvhodnejšie je ich skladovať v papierovej krabici, kde dosť dlho vydržia. Dlhšie než 1 týždeň žiaľ odskúšané nemám :-)

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Aj moje nervy, to jsou povedené rožteky! Tvoji tvořivost, fantazii a ruce mít, s nikým se nebavím, otevírám svůj podnik a nosím nos nahoru!! Krásná práce, jsi velká šikulka!!
cesminaz
@Anulienka1 :-)) vdaka pekne za komentík aj za záložku :-)..A čo sa týka pokušenia-sladkosti sú už raz také..pokúšajú nás všetkých ;-DD @Terinka55 vdaka za milé slová,som rada že sa ti rohlíčky páčia :-) Pozdravujem! @Farbuska :-))) obe koláčiky sú výborné to ti garantujem.No výber ten je jedine na tebe :-) @Haji :-))) netreba nervy napínať,treba si pri pečení odreagovať ;-)) O tom podniku som veru už neraz uvažovala :-)) Prajem všetkým pekný den!
haji
@Cesminaz (6.4.2019 07:32)
Jsi milá! Též to tak beru, že "relax", jen mi to teď dá o trochu víc námahy. Pekla jsem včera jogurtový koláč s červeným rybízem - lité těsto je brnkačka. Tvoje skvosty mi vlévají sílu tvé tvořivosti a lásky. Chodím si na Varechu, nejen pod recepty, "natankovat" šťávu do motoru. Jak osvěžující! Díky všem a přeji hezký den!
P.S. S tím podnikem netreba uvažovat, ale krok za krokem realizovat. Máš na to, moje zlato! Držím pěsti!
rika111
Pekný deň, zasa jeden úžasný recept do mojej knihy. Určite budem skúšať naozaj zaujímavé a nezvyčajné vykrajovať rohlíčky pohárikom. Si šikulka! :-)
jack
Veľmi pekné rohlíčky.Rozmýšľam,že ich skúsim s LM kváskom.Na raňajky mám rada sladké;-)
cesminaz
@Haji :-) dakujem si zlatá,možno to raz s tým podnikom vyjde ;-P @Rubyrom vdaka za velmi milé slová :-) Rada sa podelím s receptami! @Vaclavova fíha,ty si ale rýchla :-) Som radaže chutia,vdaka za odozvu! @Jack len skús kludne,určite neolutuješ :-) Kvásku sa síce nerozumiem (zatial) ale ty si šikulienka a razdva to prekváskuješ ;-)) @Rika111 :-) vdaka za milé slová.To s tým pohárom mám z internetu,aj mne sa to zapáčilo :-) Len smelo skús,je to jednoduché a rohlíčky sú výborné! Pekný večer všetkým.
atulienka
Vyzerajú výborne, a iste aj tak chutia. Neskúšala si náhodou aj s makovou plnkou pripravenou ako na závin? To by bola pochúťka pre môjho vnúčika! Ak niekto skúšal, prosím, podeľte sa so skúsenosťou. Vďaka.
jerica
@cesminaz radosť otvoriť každý tvoj recept, pre mňa si kúzelník v tvorivosti. Určite vyskúšam. S tým anizom si ma inšpirovala ešte v prvom recepte kde si použila, zvykla som si anýz dávať aj do cesta, aj teraz mám pripravene cesto v chladničke s anýzom. Mám otázočku, v akom programe pracuješ so snímkami ? Ďakujem :-)


amelia11
tie rohlíčky z druhej strany sú otvorené alebo ich tam treba trocha pozatláčať prosím? a z tých kvasníc len štvrtinku naozaj?
cesminaz
@Kvakac vdaka pekne za milý koment :-) @Atulienka nie,s makom som ešte vôbec neskúšala.Ale podla mňa,ak chces,tak namiesto orechov posyp mletým makom.Tá pena je tam velmi dvôležitá,takže by som ju určite nevynechala,nenatrela by som cesto len "makovou plnkou" ako na obyčajný závin.Ak chceš,ochuť si ten mletý mak citr.kôrou,van.cukrom atd,niečím sypkým a posyp potom na penu a skrút.Ale urob pravdaže ako myslíš :-) ja by som to urobila takto :-) @Jerica milá,vdaka krásne za tvoju pochvalu a milé slová :-) velmi potešili.Anýz dá výbornú chut a krásnu vôňu koláčom :-) Na tvoju otázku..Ja mám program LIPIX :-) Pekný den všetkým.
cesminaz
@Amelia11 (7.4.2019 13:44)

Ano tie rohlíčky sú aj zozadu otvorené.Tak ako ich z pohárom "odkrojíš" tak ich položíš na plech.Nič sa nezatlača! A droždie ide fakt len štvrtka z 1 kocky.Toto cesto nieje ako normálne kysnuté a ani nemá tak velmi nakysnút.Len trošku sa nadvyhnút.Toto cesto a rohlíčky sú vlastne velmi podobné lineckému,alebo cestu na bratislavské rožky.Ked som tento recept zo začiatku skúšala,dala som 21g droždia ako mali v receptoch na internete..nebola som spokojná,rožky pri pečení príliž nakysli a rozválali sa mi horedole :-/ aj ked to chut neovplyvnilo,nebolo to najkrajšie pre oči :-) Tak som si recept upravila takto ako som ho tu zverejnila,a som s ním spokojná :-) A ako som už spomínala,ked ich chce mat niekto ešte menšie,tak môž cesto rozdelit na 3 časti :-)
beatacsontosova
tak tieto rohlicky som si zamilovala hned ako som ich videla na obrazku, na velku noc sa chystame na oslavu a veruze ich upeciem aj tam, dnes mi padla wifi tak som sa nevedela pripojit do prace, kym sa mi restartoval router a cojaviem co vsetko este tak som zamiesila, vyslo mi 21 kuskov, s cestom sa pracuje vynikajuco, trosku mi utekala plnka (aaale iba fakt trosku), ako som krajala poharom tak sa mi na jednej strane trosku uzatvorili rozteky ale na druhej ostali nadherne otvorene, tak to aj pekne vyzera. Hotove som to mala fakt raz dva, dovolim si tvrdit ze do 10 minut to je zamiesene, stocene, nakrajane a pecie sa (ak nepocitam cas na oddych cesta). Napodiv nie su vobec presladene, toho som sa trosku bala, uz po upeceni som ich neposypala a su take akurat, zvonku neskutocne krehke a vo vnutri prijemne jemne a vlacne, zajtra beriem kolegom do prace, posmaknu si. O trvanlivosti veeeelmi pochybujem, to fakt neviem kolko davok by som musela upiect aby mi ostali po tyzdni :-) Na oslavu rozdelim cesto na 3ks aby som mala mensie rozteky, ale len tak na doma urcite z dvoch ciest. @Cesminaz , neskusala si nahodou tie orechy rovno zmiesat s tymi bielkami ze co by to spravilo?


1x haji
cesminaz
@Jerica (7.4.2019 10:23)

..nedalo mi pokoja to s tým Anízom,že teraz aké to má vlastne " í " :-) Ja som si vždy pamätala a v receptoch aj písala mäkké a zrazu vidím u teba na foto tvrdé "y" ...Potom som sa znova kukla na svoj balíček a ja mám predsa to mäkké " í " :-)) Takže bud sa dajú písat obe "íčka" ,alebo jeden výrobca nepozná gramatiku ;-)))


cesminaz
@Beatacsontosova (8.4.2019 15:16)

:-) dakujem za tvoju odozvu a som naozaj velmi rada,že si s rožkami spokojná! Sú presne také ako ich opisuješ,skrátka výborné ;-) Nám ich zvyknem aj pocukrovať,ked sladké tak sladké :-) Ale kto nechce tak nemusí.Orechy s bielkami som ešte neskúšala zmiešať,pravdu povediac nemala som dôvod :-) mne sa to takto ako to je,velmi páči.Pena je zvlášt a po upečení ju pekne vidno :-) Ale ty skús ak myslíš a potom napíš sem výsledok :-) Ešte raz vdaka za správu aj s fotkou!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia