Hovädzie po burgundsky

Bœuf à la bourguigne - národne jedlo Francúzska (videorecept)

Autor receptu: slobodaasolidarita

Pomaly varené mäso na víne. Korene tohto jedla siahajú, ako inak, do oblasti Burgundy. Práve tu chovali špeciálny druh dobytka menom Charelais. Mäsko z týchto zvierat bolo mäkké a ideálne na dusenie, víno bolo silné a vhodné na podlievanie. A tak sa slávny šéfkuchár Auguste Escoffier rozhodol spojiť tieto dve fajnové veci a vynašiel Bœuf à la bourguignonne.

Postup

  1. V hrnci na oleji prudko opečieme mäso, pridáme nakrájanú cibuľu, nakrájanú mrkvu a nakrájané zelerové stonky.
  2. Dochutíme soľou, koreninami a bylinkami a ďalej restujeme, kým zelenina trochu nezmäkne.
  3. Pridáme huby, víno a vývar a necháme variť, až kým mäso nie je mäkké.
  4. TIP majstra Ihnačáka: Zemiaky dajte variť spolu s mäsom, aby šťava jemne zhustla. Počas varenia nezabudnite občas premiešať.