Pečené buchty

Buchty pre začiatočníkov

Autor receptu: lemonova

Priznám sa, že už si nepamätám, kde som vzala pôvodný recept, ale na prvý pohľad sa mi páčil a postupne som ho ešte upravovala tak, aby vyšiel čo najlepšie.* Pri pečení kysnutého cesta je rozhodujúce, aby bolo droždie čo najčerstvejšie. Keď ho otvoríte a cítite v prstoch, že je príliš suché, pravdepodobne bude suchšie aj cesto. Buchty pečiem najmä pre našu mamu, ktorá ich má veľmi rada. Obvykle robím tvarohovú alebo makovú náplň. Ja sama som schopná zjesť maximálne jednu a mám dosť :-)

24
porcií
150 minút
príprava
25 minút
na 165 °C

Suroviny

Postup

  1. Kvások: Asi z polovice vlažného mlieka, jednej polievkovej lyžice práškového cukru, droždia a cca dvoch polievkových lyžíc múky (ktorú si odoberte z odváženej múky) si pripravte kvások. (Ja si ho pripravím priamo do misy, v ktorej chcem robiť cesto. Všetko vymiešam metličkou.) Nechajte ho odpočívať asi 15 minút na teplejšom mieste.
  2. Medzitým si pripravte puding zo Zlatého klasu a štvrť litra mlieka, ktorý budete potrebovať do tvarohovej plnky. Uvarte ho štandardne podľa návodu a dajte ho vychladiť.
  3. Taktiež si môžete vopred oddeliť žĺtky od bielkov. Malú časť z bielkov odlejte zvlášť do malej misky. Ním potriete buchty pred pečením. Zvyšok si neskôr vyšľaháte na sneh do tvarohovej plnky.
  4. Cesto: Do kvásku prilejte zvyšné vlažné mlieko, rozpustené maslo alebo masť. Osobne radšej používam maslo, ale urobte podľa vlastnej chuti. Obe verzie sú dobré. Vymiešajte metličkou, pridajte práškový a vanilkový cukor, žĺtky a ešte dobre premiešajte dohladka. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, preosiatu múku aj s práškom do pečiva a troškou soli. Vymieste hladké redšie cesto. Cesto dajte odpočívať na teplé miesto. Ja si robievam vodný kúpeľ: Do plytkého hrnca nalejem trochu horúcej vody, zakryjem ho tanierom, naň položím utierku a na ňu prikrytú misu s cestom. Pozor, aby ste nemali misu vyslovene horúcu, musí byť len na dotyk príjemne teplá. Nechajte cesto kysnúť aspoň hodinu a štvrť.
  5. Kým cesto kysne, pripravte tvarohovú plnku. Čo sa týka cukru, riaďte sa svojimi chuťovými bunkami :) Ja do tohto množstva pridávam dva a pol lyžice práškového cukru a pol sáčku vanilkového cukru. Plus kôru z asi polovice citróna. Takto osladený tvaroh vymiešajte s vychladnutým pudingom zo Zlatého klasu a jemne doň vmiešajte tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Napokon veľmi jemne ešte primiešajte asi za necelú hrsť krupice. Tá pekne pohltí vlhkosť.
  6. Vykysnuté cesto vyklopte na dobre pomúčenú dosku. (Mne sa na podsýpanie osvedčila polohrubá múka.) Spracujte najprv väčší bochník, rozdeľte ho na polovicu, potom každú polovicu na 10 až 12 malých bochníčkov. Každý bochníček jemne vyvaľkajte, naplňte tvarohovou plnkou (cca jedna kopcová lyžička plnky na jednu buchtu) a dajte na vymastený plech. Na pečenie buchiet používam radšej hlbší plech. (Na fotografii sú buchty z polovičnej dávky.) Buchty jemne potrite odloženým bielkom a nechajte ešte chvíľu odpočívať zakryté čistou utierkou.
  7. Rúru vyhrejte na 180 °C a po vložení plechu hneď stiahnite na 165 °C. Ak ste zvyknutí piecť pri inej teplote, držte sa toho, čo máte osvedčené. Ja nechávam piecť buchty najprv 20 minút a potom 5 minút iba spodný ohrev. Po vytiahnutí ich hneď potrite mliekom a nechajte vychladnúť zakryté utierkou pri izbovej teplote. Dobrú chuť :)