Pečené buchty

Buchty (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné, ľahučké, mäkké pečené buchty :-)

17ks
porcií
30 minút
na 170 °C

Postup

  1. Do jednej misky dáme obe múky, kr.cukor, van.cukor ( 2 x8 g), soľ a celé dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme 1,5 dl hustého jogurtu,100 g už dopolovice rozpusteného masla a napučaný kvások, ktorý sme si zamiešali z 3 dl mlieka + 50 g droždia+1 ČL cukru. Zvyšných cca 2 dl mlieka pridávame postupne. Môžete stále po 0,5 dl prilievať a zakaždým dobre do cesta to mlieko vpracovať, dobre vmačkať doňho, aby sa vpilo. Zakaždým jedným doliatím mlieka sa vám cesto musí začať oddeľovať od misky. Nakoniec vam musí vzniknúť jemné, také kypré, od polomäkšieho mäkšie cesto, ktoré sa už celkom dobre oddeľuje od misky. Takto vypracované cesto, bez akéhokolvek ďalšieho miesenia, len upravíme do tvaru bochníka. Čiže cesto len poprášime zvrchu, z bokov a zo spodu s múkou a napravíme tak, aby vyzeralo ako bochník :-) Napokon dáme cesto na 1h. na teplejšie miesto nakysnúť..
  2. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, sformujeme valec a pokrájame ho na 17 rovnakých častí. Každé jedno cesto ešte raz vymiesime do bochníka. Podsypávajme naozaj len trochu múky, presne, aby sa cesto nelepilo, príliš veľa múky zmení konzistenciu cesta. No a zakryté utierkou necháme bochníčky 20 minút podkysnúť...
  3. Zatiaľ si pripravíme ľubovoľnú plnku. Ja tu mám 250 g jemný tvaroh, ktorý som zmiešala s cukrom a hrozienkami. Ďalej aj marhuľový a jahodový lekvár, taký, čo nevytečie počas pečenia :-)
  4. Po 20-tich minútach bochníčky podkysli.. Každý jeden bochníček len rozťapkáme rukou, do stredu dáme plnku, dobre uzatvoríme a uzatvorenou stranou položíme na pomúčenú dosku. Buchty potom kladieme vedľa seba na plech s papierom tak, že dookola každú buchtu potrieme dobre olejom. Nakoniec necháme takto buchty utierkou zakryté 20 minút podkysnúť..
  5. Podkysnuté buchty potrieme zvrchu poriadne rozpusteným maslom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 170 °C na 30 - 35 minút. Treba si to sledovať, lebo každa rúra inak pečie. Keď máme buchty upečené, ihneď ich z vrchu ešte horúce potrieme rozpusteným maslom. A nakoniec prikryjeme jednou utierkou a necháme vychladnúť..
  6. Aby sme ich vedeli rozoznať, na lekvárové som pred pečením nasypala trochu maku :-)
  7. Buchty sú chuťovo vynikajúce, cesto ľahučké a mäkké. Ja ich mám vysoké 4,5 - 5 cm. A čo je tiež dôležité, že ostanú mäkké a vláčne aj na 2 - 3 deň. Či aj dlhšie neviem, nemám odskúšané :-) Prajem dobrú chuť!
  8. Ešte by som podotkla, že ja som použila hladkú múku typ 480, takže ak použijete o niečo väčšie číslo, tak budete možno potrebovať o trochu viac mlieka. Treba si to prispôsobiť podľa typu múky. Nech sa vám vydaria ;-P