Buchty a koláč z kysnutého cesta

Autor receptu: orchidea

Použité kysnuté cesto na buchty a koláč je z knihy Recepty zo života, doteraz som z neho pekávala len buchty, včera som si povedala, že z časti cesta upečiem aj koláč, nech to máme pestrejšie. Tu je recept.

Postup

  1. Asi do 100 ml vlažného mlieka rozdrobiť droždie, pridať kryštálový cukor a trošku múky. Premiešať nechať kvások vzísť. Múku preosiať, pridať soľ, cukor, citrónovú kôru a šťavu (asi 2 PL šťavy), kvások a mlieko, všetko zmiešať a pridávať rozpustenú vlažnú Heru. Ak je cesto príliš husté pridať ešte mlieko. Cesto dobre vypracovať a dať vykysnúť. (Ja každé kysnuté cesto po vykysnutí ešte raz prepracujem a znovu dám kysnúť).
  2. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkať, asi na 0,5 cm, nakrájať na štvorce, na každý lyžicou položiť hustejší lekvár a preložiť, kraje pritlačiť aby lekvár pri pečení nevytiekol. (Takto som urobila 30 buchiet). Buchty uložiť na pomastený plech, natierať aj boky buchiet olejom aby sa po upečení dali od seba oddeliť. Vrch buchiet potrieť vajíčkom, nechať ešte podkysnúť a dať piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov asi 20 minút, dopekať pri 180 stupňoch asi 10 minút (v elektrickej rúre).
  3. Zvyšok cesta som vytvarovala do kruhu a vložila do okrúhlej vymastenej formy. Na cesto som natrela slivkový lekvár, poukladala očistené na mesiačiky nakrájané jabĺčka, posypala som škoricou, kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom a pretože som objavila v mrazničke odloženú posýpku, aj tú som dala navrch. Koláč som piekla pri 180 stupňoch asi 15-20 minút.
  4. Ani som netušila, ako som koláč obzvláštnila tým lekvárom, chutil nám ako slivkový.