Slaný bryndzový koláč
Slaný bryndzový koláč

Bryndzový posúch fotorecept

evusik - fotkaevusik, 28. decembra 2018
Bryndzový posúch (fotorecept)
Foto: evusik

Keď sme už prejedení rezňov, majonézového šalátu a rôznych sladkostí, dobre padne obyčajný bryndzový posúch. A kľudne ho upečte hoci aj na Silvestra.

30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
1/4 kocky
100-150 ml
1 ks
1 ks (v šupke uvarený)
1 PL
Náplň:
250 g
200 ml
 prerastená




Postup

  1. 1

    V 100 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie a vylejeme ho do preosiatej múky. Pridáme masť, vajce, soľ a na jemno postrúhaný uvarený a vychladnutý väčší zemiak. Zamiesime cesto, ak je moc tuhé pridáme mlieko. Ak je moc lepivé, pridáme múku. Cesto prikryjeme a necháme hodinku odpočívať.

    Bryndzový posúch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr si nakrájame na drobnejšie prerastenú slaninku a dáme ju vyškvariť. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Bryndzu vymiešame s kyslou smotanou a pridáme vychladnutú vyškvarenú slaninku aj s masťou. Cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na tenko.

    Bryndzový posúch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Stredne veľký plech polejeme olejom, alebo potrieme masťou, rozotrieme rukami a takýmito naolejovanými rukami roztiahneme cesto na celý plech. Na cesto natrieme bryndzovú náplň, posypeme rascou a pokrájanou cibuľou.

    Bryndzový posúch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C asi 5 minút, potom znížime na 180 °C a pečieme ešte asi 15-20 minút.

    Bryndzový posúch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    U nás sa rozchytá rovno z plechu.

    Bryndzový posúch (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evusik
@Staja (29.12.2018 08:04)

Ja tiež robím rôzne kombinácie múk a už to tak vnímam, že každý si urobí z takej múky akú preferuje.
Ja osobne koláče z čisto špaldovej múky nerobím, pretože pri prídu také pichľavé ale kombinujem tak že dám trochu špaldovej a zbytok hladkej alebo polohrubej, ale to mi príde také klamanie samej seba, akože som použila špaldovku. Oveľa radšej používam chlebovú múku, tá je dobrá aj na takéto posúchy.
Tvoj recept je pekný tiež si použila iba 1/3 špaldovej múky čiže nie je ani celozrnný ani špaldový je to taký mix a ja robievam tiež tak, pretože tak nám to chutí :-)
bubaya
@Evusik (29.12.2018 10:43)

Špaldová hladká biela je na nerozoznanie od pšeničnej, vyskúšaj, uvidíš. Je aj špaldová hladká celozrnná a tá je "pichľavá". Tiež nenahrádzam hladkú celozrnnou aby to bolo zdravšie(?), dávam ju len tam, kde ju chcem naozaj mať.
bubaya
Veľmi chutne to vyzerá, samé dobré veci. Kamarátka robí často takéto posúchy, niekedy aj okrúhle, pre každého do ruky. Musím aj ja vyskúšať, ukladám si.
kuko95
ja som sa este nikdy neprejedol majonézového salatu a rezna ved je to najlepsia kombinacia nna svete :) ale tento posuch je tak nadherny ze by som mu dal mozno prednost :D
evusik
@Bubaya (29.12.2018 13:07)

Pozriem v obchode a vyskúšam, ale opatrne lebo ten môj špaldovku moc nechce :-) ale ako som už písala používam rôzne celozrnné múky a do chleba a rožkov pridávam aj ovsenné vločky, nám to tak chutí a mám pocit, že je to zdravšie. Ale z múkami experimentujem rada :-)
evusik
@Kuko95 (29.12.2018 15:08)

musím súhlasiť s tým šalátom a rezňom až nato, že u mňa 2 dni a dosť, ale taký posúch bryndzový alebo cesnakový alebo smotanový k pivku tiež nie je zlý... ja ich pečiem na každú oslavu :-)
evusik
@frezia (15.11.2019 15:41)

krásne sa ti podaril :) teším sa, že si vyskúšala a hlavne, že chutil, vyzerá prekrásne
úplnou náhodou som ja dnes tiež robila posúch, len miesto bryndze som dala kyslú smotanu, ja takéto osúchy robím dosť často, dám to čo mám a vždy sa zje




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia