Bryndzový koláč
Bryndzový koláč

Bryndzový koláč s cukrom, aký kedysi deťom vypekali babičky videorecept

folklorika - fotkaTV Folklorika, 15. augusta 2022

Bryndzové koláče zvyčajne pečieme naslano, tento však poskytuje úplne iný chuťový zážitok. Keďže ho kedysi babičky piekli najmä pre deti, je ochutený cukrom. Veru, Zobraziť celý popisBryndzové koláče zvyčajne pečieme naslano, tento však poskytuje úplne iný chuťový zážitok. Keďže ho kedysi babičky piekli najmä pre deti, je ochutený cukrom. Veru, boli časy, keď deti maškrtili inak ako dnes...

Suroviny

Cesto:
1 kg
2 ČL
1 bal.
600 ml
1,5 ČL
2 ks
Plnka:
1 kg
400-500 g




Postup

  1. 1

    Do teplej vody rozmiešame 2 lyžičky cukru, rozmrvíme droždie a necháme na teplom mieste nakysnúť kvások.

  2. 2

    Do misy dáme múky, primiešame soľ. V šupke uvarené vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame k múke. Pridáme kvások a vymiesime cesto, ktoré necháme zakryté na teplom mieste vykysnúť.

  3. 3

    Plnka: Surové zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Uvarené scedíme, roztlačíme a necháme trocha vychladnúť. Potom primiešame bryndzu s troškou cukru.

  4. 4

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na polovice, budeme piecť dva koláče.

  5. 5

    Polovicu cesta premiesime a prenesieme na plech potretý olejom. Cesto rukami roztiahneme navrch rozložíme polovicu zemiakovo-bryndzovej plnky, ktorú posypeme kryštálovým cukrom. Koláč necháme 5-10 minút podkysnúť a potom upečieme dozlatista. Rovnako urobíme aj druhý koláč.

  6. 6

    Autor videa: TV Folklorika, strih: TV Pravda

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia