Bryndzovník
Autor receptu: 1000thwindow
Možno mnohým pripomenie populárny "quiche", postup je určite podobný, no ja ako lokál
patriot sa držím tradičných názvov :))) Prečo bryndzovník? Lebo základný náter tvorí
bryndzovo - smotanová masa, vrch si môže dozdobiť a doplniť každý podľa svojej chuti a
domácich zásob .
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Necháme maslo troška zmäknúť nad parou, rozpracujeme do múky spolu s vajcom a soľou. S týmto pomerom sa skutočne dobre pracuje, ja to najskôr zmiešam varechou, vypracujem ručne a rozvaľkám do približnej veľkosti, kde cesto prevísa, tak to zrežem a použijem na konci. Popichám vidličkou.
- Spravíme si plnku:
rozmiešame smotanu s bryndzou a roztlačeným cesnakom.
toto je základ, potom improvizujeme :)) -
- Ako prvé som na plnku nastrúhala plesnivý syr, aby bol pokrytý celý povrch.
Nakrájala som si salámku a syr a posypala, potom dve paradajky, polku cibule a koreniny.
Nakoniec som celý koláč posypala slnečnicovými jadierkami vymočenými vo vode (sú mäkkšie). Ak nám ostalo cesto, pridáme doň ešte trošku múky, aby nadobudlo takú "mrveničkovú" konzistenciu a pridíme navrch.
Pečieme na 180C cca polhodinky.
- Keď začal koláč rozvoniavať, vytiahla som ho a poliala ho 1PL olivového oleja a 1PL ryžového oleja. Dodá mu výraznejšiu chuť a zvláčni ho.
Tento koláč je skutočne fantastický, prevonia celý dom, počas sezóny odporúčam do prvej plnky vpracovať pážitku, ktorá je v kombinácii s bryndzou znamenitá.