Bryndzovník

Autor receptu: 1000thwindow

Možno mnohým pripomenie populárny "quiche", postup je určite podobný, no ja ako lokál patriot sa držím tradičných názvov :))) Prečo bryndzovník? Lebo základný náter tvorí bryndzovo - smotanová masa, vrch si môže dozdobiť a doplniť každý podľa svojej chuti a domácich zásob .

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Necháme maslo troška zmäknúť nad parou, rozpracujeme do múky spolu s vajcom a soľou. S týmto pomerom sa skutočne dobre pracuje, ja to najskôr zmiešam varechou, vypracujem ručne a rozvaľkám do približnej veľkosti, kde cesto prevísa, tak to zrežem a použijem na konci. Popichám vidličkou.
  2. Spravíme si plnku: rozmiešame smotanu s bryndzou a roztlačeným cesnakom. toto je základ, potom improvizujeme :)) -
  3. Ako prvé som na plnku nastrúhala plesnivý syr, aby bol pokrytý celý povrch. Nakrájala som si salámku a syr a posypala, potom dve paradajky, polku cibule a koreniny. Nakoniec som celý koláč posypala slnečnicovými jadierkami vymočenými vo vode (sú mäkkšie). Ak nám ostalo cesto, pridáme doň ešte trošku múky, aby nadobudlo takú "mrveničkovú" konzistenciu a pridíme navrch. Pečieme na 180C cca polhodinky.
  4. Keď začal koláč rozvoniavať, vytiahla som ho a poliala ho 1PL olivového oleja a 1PL ryžového oleja. Dodá mu výraznejšiu chuť a zvláčni ho. Tento koláč je skutočne fantastický, prevonia celý dom, počas sezóny odporúčam do prvej plnky vpracovať pážitku, ktorá je v kombinácii s bryndzou znamenitá.