Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Majú u nás doma v jedálničku výsadné miesto. Postup som zdedila od mamky, len niektoré kroky som si už počas rokov prispôsobila.

3-4
porcie
90 minút
príprava
7-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. U nás sa do cesta zemiaky nedávajú, teda začnem hneď zmiesením preosiatej múky, soli, vajca a vody. Tú prilievam postupne, snažím sa o viac mäkké a vláčne cesto. Keď je dobre prehnetené, nechám ho odpočinúť prikryté asi 20 minút. Za ten čas uvarím očistený a nakrájaný zemiak, scedím a potlačím ho, primiešam dve kocky bryndze. Plnka je hotová, odložím ju bokom. Očistené a nadrobno pokrájané cibule dám do nádoby spolu s maslom, pri občasnom premiešaní sa na pomalom ohni poopekajú do svetlohneda. Postavím väčší hrniec s osolenou vodou zovrieť. Kým sa zohrieva, práve porobím pirohy.
  2. Cesto rozvaľkám na pomúčenej doske na tenko, no nie do priesvitna. Moje vykrajovátko má priemer 6cm, to sú potom také akurátne. Za tie roky som skúšala viac verzií plnenia - naložiť kôpky plnky do radov, zakryť druhou polkou cesta, popritláčať okolo plnky a potom radielkom porozdeľovať kúsky, alebo porobiť radielkom štvorčeky a potom plniť. No tieto okrúhle sa ujali najviac. Sú rovnaké a bezpečne sa spoja. Plnku dávam primerane, musí sa ujsť všade. Potom okraje každého pirohu prstami pevne popritláčam, aby plnka počas varenia nezmizla. Nie je totiž nič horšieho, ako keď pri jedení natrafíte na prázdny piroh:-) Hotové kladiem na dosku, z ktorej ich opatrne vkladám do vriacej, no nie moc bublajúcej vody.
  3. Pirohy varím pomaličky a po častiach, nie naraz, asi na trikrát túto dávku, z ktorej vyšlo 45 kúskov. Vyberám ich z vody cedidlom, prepláchnem studenou vodou a nechám odkvapkať. Keď sú všetky hotové, už ich len zmiešam s opraženou cibuľkou. Nič iné ich tak dobre neochutí, ako práve maslo.
  4. Na tanieri sa posypú posekaným čerstvým kôprom. Nám k nim slaninka ani smotana nechýbajú. Najviac sa k nim hodí hrnček kyslého alebo aj čerstvého mlieka.
  5. A keď nejaké ostanú, a pri ohriatí sa trochu poopekajú, budú ešte lepšie.