Bryndzové halušky

Táňa Paďourová
, 16. marca 2011
Bryndzové halušky
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
2
porcie

Suroviny

200 g
100 g, alebo podľa potreby a vodnatosti zemiakov
60 g, alebo podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zemiaky postrúhame na jemno na strúhadle, alebo v mixéri. Podľa potreby prisypeme polohrubú múku a vypracujeme nie príliš tuhé cesto. Zemiakové cesto trochu osolíme.

  2. 2

    Do vriacej vody pomocou haluškára pretrieme pripravené cesto. Varíme, kým halušky nevyplávajú na vrch. Občas premiešame, aby sa cesto neprichytilo o boky hrnca. Do misky si pripravíme bryndzu.

  3. 3

    Hotové halušky vyberáme pomocou sitka, necháme trochu odkvapkať a pridáme k bryndzi. Premiešame, aby sa chute spojili a bryndza trochu roztopila. Servírujeme ešte horúce posypané opraženou slaninkou.

Diskusia k receptu

bejaja
dala by som si, asi ich urobím na večeru, mňam.:-))
duschko
Halusky zboznujem. Len zemiaky nesmu byt rozmixovane, ale struhane na struhadle. Je to podstatny rozdiel. Aspon u mna. Ked pozeram na ten tanier s haluskami az mi slinky tecu. Uz sa tesim na majovu bryndzu.
merylas
Já jen lituji, že jsem nepřišla na chuť haluškám s bryndzou už dřív.Ale teď to doháním co můžu :-)) Nevím,jestli je to špatně,ale přidávám do těsta vajíčko,tak nějak pro jistotu, že mi to bude držet pohromadě. Já vím, nevařit dlouho :-) Nedávno jsem dělala větší množství, nechtělo se mi strouhat ručně, tak jsem použila el.sekáček potravin. Brambory jsem musela nakrájet na menší kousky a přidat malinko vody.Byl to menší sekáček a bylo to OK.
mipa
vajko netreba, nikdy mi v ceste nechybalo, inak pre samotnu dokonalost mi tam chyba pazitka a bozska mana na svete :D
ampara
Presne takto robím aj ja,bez vajíčka, bez cibuľky aj bez pažítky. Hoci už som počula, že niekto si na ne dáva aj kôpor. Tisíc ľudí.........
1x ilusa
egreska
mnam...ja ich zase tak moc nenecham odkvapkat,mame radi redšie a volnejšie :-))
evanaaa
Vidím, že Čistinka ich strúhala nie úplne najemno, ale na slzičkách-menších. Rozmýšlala som urobiť halušky so zemiakového pyré v prášku, aké by boli, aj keď už by to neboli tie pravé, možno by chutili aj také.
jjanosik
Velmi krasne vyzeraju na fotke, zaiste i tak dobre chutia. Otazocka: Co sa da urobit s vody ked sa sitkom povyberaju halusky? Polievka? Do cesta na domaci chlieb?
marienka44
Vodu zo struhanych zemiakov treba nechat odtiect, aby sa nemuselo dat vela muky. Tak to ucil profesional na STV1. Potom by boli tvrde. Do bryndze davam aj kyslu, hustu smotanu. Bryndza je velmi aromaticka a hutna, tak preto.
ejmepb
Ja dám vajce a 1 PL masti z pečenej slaniny, do misky dám bryndzu, ocedené halušky premiešam s masťou zo slaninky a potom zmiešam s bryndzou. Navrch ide iba slaninka. Pekne sa šmýkajú hrdlom.
sisinka131
Ja ich nechávam 3x prevariť, keď zovrú-odstavím, premiešam a znovu dám zovrieť, sú lahodnejšie a dávam menej múky, čiže aj ten hustý škrob nevylievam, ale dám ku haluškám - nemusím pridávať smotanu, stačí len bryndza, ale jasne že dám cibuľku opraženú na slaninke...
1x lmirka
frezia68
@jjanosik :urob si demikát,recept tu najdeš.Alebo niekto odoberie podľa potreby,pridá namrvenú bryndzu + nasekaný kôpor a zapíja strapačky.
jarca
Ja som sa docitala na nete, ze cesto je dobre nechat po spracovani postat minimalne pol hodiny, vyskusala som a halusky uz nie su mi take tazke a robim bez vajicka a muku davam aj hladku aj polohrubu. Nechavam v nich trochu vyvaru, ten husty zo spodu, ale vlastne to
uz pisala aj @sisinka31 , takto sa robia tu na severnom Slovensku v okoli Ziliny, potom staci pridat dobru bryndzu a su fajn, nie su suche.
tonicka53
bryndza, kyslá smotanka, slaninka aj Acidko sú už nachystané;
dnes si dáme našu slovenskú mňamku :D
abdul
A slaninky toľko, aby pokryla celý tanier !!!
krisbar
presne tak ich robim aj ja, len asi 4x viac :-) z 100g muky to je pod jeden zub!
ocek
ja halušky hádžem z piestika lyžicou,niekto má rád väčšie a bryndzu vymiešam so zakysankou,sú výborné a chutia aj susedovi,k tomu vyškvarená slaninka.
jarco
Takéto halušky nikdy nezostarnú a nikdy neomrzia. U nás doma je to síce len zimné/jesenné jedlo (neviem prečo, jednoducho na jar a v lete na ne nemáme chuť...), ale ako som natrafil na tento recept, hneď by som si dal :-)
marcy
tento týždeň mi došla polohrubá múka,dala som hladkú do cesta.Sypala som jej dosť,aby bolo hutnejšie cesto.Halušky boli báječné,mäkké,lahodné,nerozvarili sa....dobrá skúsenosť,aspoň pre mňa :-)
1x ilusa
leninkq
ked sme sa vracali z dovolenky, navštívii sme prvý salaš a samozrejme halušky, milujem ich,
anene
tiež robím halušky bez vajíčka, z postrúhaných zemiakov vodu scedím, potom netreba veľa múky. Na vyvarené halušky dám pol naberačky spodok vody, kde sa varili, bryndzu, treochu nivu a opečenú slaninku. To mám z Liptova. Takéto nám teraz chutia.
Dnes na večeru ich idem robiť.
evulines
Ja dávam namiesto polohrubej špeciál hladkú. Bryndzu tiež rozmiešam s trochou pochútkovej smotany.
1x ilusa
sandratamer
Nie, zemiaky na bryndzové halušky sa vopred nevaria, strúhajú sa surové do cesta.
zeriavka
takže bez vajíčka :-) ešte som bez vajíčka nerobila skúsim
hubata
ech Paďourová, Paďourová takto mi v noci robiť chute! Osvečená klasika ktorá nikdy nesklame. Len keby predávali kvalitnejšiu bryndzu ........ je taká nejaká bez bryndzovej chuti.
kuchticka
No a co ja mam robit, ked bryndzu nezozeniem ziadnu? Halusky jem iba pri navsteve Slovenska - raz za kolko rokov...?
rea1
hubata,
skus bryndzu z farmy Pružiná. je sice drahsia ale rozhodne stoji za to. vsetky ich vyrobky su vynikajuce. (a to som iba konzument, nie zamestnanec. :-)))) )
u nas sa z vody po halluskach obcas robila mrvenickova, ci hrstkova polievka, taka systemom co spajza dala.
shiculka
@kuchticka : ja som mala ten isty problem, opakujem mala :)) sice neviem, v akej casti sveta sa nachadzas, ale v USA je dostat v obchodoch syr Pecorino Romano - kupujem ho uz nastruhany. Staci vysypat na horuce halusky, premiesat a voilà - bryndzove halusky ako zo salasa.
risko74
veru aj u nas v anglicku je problem s bryndzou!!predavaju ju v nejakych polskych obchodoch,ale kupte nieco od poliakov,stare a smradlave!!tak ja som nasiel obycajny grecky ovci syr v sainsbury a pekne premiesal s kyslou smotanou a sup do halusiek!!ani neviete,ze tam nieje bryndza z liptova!!haluskari!!
anna70
Moji milí. Môj tip. Som z Markušoviec. Na halušky používame zásadne hrubú múku. Tuto som ju snáď nikde v recepte nenašla. A sdlaninku vmiešame do halušiek, papáme všetko spolu. A k tomu pohár mlieka alebo kyslého mlieka podľa želania stravníkov. Mňam.
elis
Uvaril som vic halušiek a zostali mi, môžem ich zamraziť, alebo iný spôsob uchovania? Ďakujem za typ.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia