Bryndzové halušky so steakom a chrumkavou cibuľou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. júna 2014

Ak pozorne sledujete Varechu, možno vám neušla reportáž z marca minulého roka s p. Mariánom Filom, šéfkuchárom a majiteľom reštaurácie Afrodita v kaštieliku v Zobraziť celý popisAk pozorne sledujete Varechu, možno vám neušla reportáž z marca minulého roka s p. Mariánom Filom, šéfkuchárom a majiteľom reštaurácie Afrodita v kaštieliku v Čereňanoch pri Partizánskom. Odkedy som ten článok čítala, bola som zvedavá na túto poslovenčenú kombináciu. Urobila som ju doma a veľmi nám chutila:-)

3
porcie
25 minút
príprava
4-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1,5 dcl
50 g
400 g
150 g
1 ks
1 ks (veľká)
125 g




Postup

  1. 1

    Odležanú sviečkovicu som vybrala z chladničky a nechala asi hodinu pri izbovej teplote.

    Bryndzové halušky so steakom a chrumkavou cibuľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým som uvarila bryndzové halušky: očistené, umyté a postrúhané zemiaky som premiešala so soľou, vajcom a hladkou múkou(z nej som trocha odobrala na obalenie cibule) na haluškové cesto. Cez haluškáreň som ho nahádzala do vriacej vody a keď vyplávali na povrch, cedníkom som ich bez oplachovania premiestnila do misy s kockou plnotučnej bryndze. Miešala som, kým sa bryndza úplne od horúcich halušiek roztopila.Na obr. je surové haluškové cesto

    Bryndzové halušky so steakom a chrumkavou cibuľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sviečkovicu som nakrájala na asi 2,5 cm hrubé plátky, do dlane som si naliala trocha olivového oleja a všetky plátky som v dlani poobracala. Na panvicu totiž olej nebudem dávať.

    Bryndzové halušky so steakom a chrumkavou cibuľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zvyšok oleja som rozhorúčila v malom kastróliku a do červena som v ňom opražila kolieska cibule obalenej v odobratom zvyšku hladkej múky.

    Bryndzové halušky so steakom a chrumkavou cibuľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Steaky som opekala na rozhorúčenej panvici, tento prvý som opekala z jednej aj druhej strany len po 2-3 minútky, po vybratí som ho osolila, dala naň kúsoček masla a natesno zabalila do alobalu na 10 minút.

    Bryndzové halušky so steakom a chrumkavou cibuľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ostatné som opekala dlhšie, ja mám rada prepečenejšie. Tiež som ich osolila a s kúskom masla hneď balila do alobalu, podľa rady od @radox1. Pečenie steakov si vyžaduje prax, myslím, že najdôležitejšie je nastaviť správnu teplotu, lebo minúty sa dajú odmerať, ale teplota je pre výsledok asi najdôležitejšia. Boli to moje prvé ale určite nie posledné steaky. Mám sa čo učiť:-)

    Bryndzové halušky so steakom a chrumkavou cibuľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do panvice po pečení steakov som pridala kocočky masla a týmto výpekom som potom na tanieri s bryndzovými haluškami poliala mäso a posypala chrumkavo opečenou cibuľkou

    Bryndzové halušky so steakom a chrumkavou cibuľou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

iwuska
dve skvele jedla pokope nemozu byt zle, ja akurat nemam rada uz taketo prekombinovanosti, cim viac mam moznosti, tym som nenasytnejsia, takze ja osobne si radsej ulahodim jednym vybornym jednoduchym jedlom. neber to ako vycitku, kazdy nech si je a zije ako sa jemu paci, ak tym nikomu neublizuje.
kukulienka71
@iwuska , ďakujem za tvoj názor:-) táto kombinácia nie je môj výmysel, ak som dobre rozumela spomínanému článku, podávajú ho v tej reštaurácii a ponúkali ho významným zahraničným návštevám. Mne osobne aj mojej rodine chutí, neberiem tvoj koment ako výčitku:-)
izabella929
@kukulienka71...robila som už niečo podobné...aj ked nie s bryndzou, ale s tvarohom a perkeltom z kohúta...nám to veľmi chutilo, len tu u nás je to nezvyklé...podobné niečo som už robila, ale tiež s tvarohovými cestovinami...môže to byť zaujímavá chuť, čo si dokážem aj predstaviť...
brambora
boze uchovaj moje usta pred tym, aby som nezozrala obrazovku. ;) nadhera... tomu "stejku" by sa potesil moj muz, v anglicku sa ich nevedel dojest, ale doma som este neskusala, iba kuracie, ale to nie je ono. krasna foto, krasne jedlo. PS: dopln si do surovin bryndzu.
používateľ nemá avatar
mb
mb
afrodita v cerenanoch je ten ficov podnik kde vodi nevinne asistentky? ak je to tak, rad sa dam na takuto dobrotu pozvat, dokonca aj od neho :)
zuzanka1367
Krásne a určite chutné...doma sme skúšali halušky s kyslou sudovou kapustou a pečenou jahňacinou... a pozalizovali sme sa :-)
kukulienka71
Ďakujem za všetky milé aj zaujímavé komentáre:-) človek sa tu dozvie všeličo:-O, vďaka za upozornenie, som tušila, že mi tam niečo chýba:-P
paploska
toto je vážne lakocinka kukulienka, tým, že nejem nič mliečne a túto sezónu som začala jesť (v malom množstve bryndzu) fakt slintám. A mäsko vyzerá úžasne. inak mimochodom, všimli ste si, akú humusnú kombinovanú bryndzu nájdete v našich obchodoch? mám problém nájsť pravú ovčiu :-(
lacquer
Ked som to citala na jedalnom listku v nasej jedalni, myslela som, ze ide o omyl, ale zvykla som si uz. Vidim, ze to nie je len specialita pre muzov zakona:)))
radost
@paploska
myslím-že v obchodoch pravú čistú ovčiu bryndzu nekúpiš..len pančovanú kravským mliekom..
to musíš v salašníckych predajňach..:-)
luciak
ejha! Chutovo urcite dobre, len zjest to, dve hodiny lezim na gauci :)
janealli
Pre @paploska PPD Liptovská Teplička predáva kvalitnú bio ovčiu bryndzu zo 100% ovčieho syra. Skús si zistiť, či ju neponúkajú aj v Poprade
kukulienka71
@luciak , porcia závisí od tvojho apetítu;-) ďakujem ti @2010 , ďakujem za tvoj názor, ale poznám viac receptov, kde jemnú chuť drahého mäska preráža korenie, pikantná omáčka alebo iná príloha. Ale ty si odborník, tak ti nebudem protirečiť;-)
jozka2
O tvojom recepte som citala,kde majitel a sefkuchar hoviri,ze takto spajaju jedla aj pre zahr.navstevnikov/nepamatam ako sa vola/,stale ma to laka vyskusat a pozri sa na nu ona uz to odskusala,je to zvlastna kombonacia,ale urcite dobra,ze.
kukulienka71
@jozka2 , som rada, že si ten článok pamätáš:-) vidíš, ani mne to nedalo pokoja:-))) je to chutné a vôbec sa to nevylučuje;-) ďakujem
ivav
...jedlo vyzerá výborne, musí byť chutné, ja som jedla bryndzové halušky s pečenou krkovičkou a boli výborné... je to sýte jedlo, ale predsa človek nemusí zjesť porciu ako pre valibuka... pekná fotka...
jozka2
Kukulienka,az teraz som si precitala tvoj uvod k receptu a smejem sa,ano bol to on p.Marian Filo,vedela som,ze to bol nejaky kastielik,dobre,ze si to vyskusala skusim to aj ja,mam doma filet Mignon tak to skusim pre svoju navstevu,uvidime, dam ti vediet v TS ako som dopadla.
tatranka
Keď som si prečítala nápis receptu,zdúpnela som!!!!!!! Bryndzové halušky so steakom??? Tak to hádam nie!!!
No keď som zabruslila na recept a prečítala si autorku receptu @kukulienka71 ,prvé bolo,že ten recept musí byť veľmi dobrý! Totiž tvoje recepty mám rada.Takže najbližšie sviatočný obed bude tento tvoj.Vyskúšam.Aj jedno aj druhé máme radi.Hoci ako píše@iwuska aj jedno aj druhe osve sú jedla výborné a preto násobené dvomi,musia byť naozaj na 5*.
kukulienka71
@jozka2 , budem zvedavo čakať;-) @askadaniela , tvoja reakcia ma potešila:-) @tatranka , je to pre mňa veľká česť, ako si sa o mne vyjadrila. Aj sa teším z kreditu, aj ma to ocenenie zaväzuje! Pevne verím, že aj spolu vám to bude veľmi chutiť. Ďakujem vám za krásne komentáre:-)
tassiedevil
nemal som v úmysle komentovať, ale mi to nedalo..:) tak musím k tomu niečo dodať...neber to ako kritiku....tie halušky sú super...ale prečo to vajce? a k tým stejkom len toľko, stejky nejedz...to je nanič...ak Ta to zaujíma prečo, tak Ti o tom napíšem...:) na tú makrelovú pomazánku sa určite zastavím:))
kukulienka71
@tassiedevil , robila som už bryndzové bez vajca od @radox1 , mám pri jeho recepte aj skúsenosť tuším, ale nechutili nám tak. Väčšina nedáva, viem:-) Tvoj názor som čítala aj pod článkom o tej reštaurácii Afrodita, takže nie som prekvapená, skôr kvitujem, že si ho sem dal, aspoň vidím, že si stojíš za svojím:-) steaky nejeme často, ale tuším prečo si jeho odporcom. Prečítam si aj podrobnejšie, ak máš chuť mi napísať, alebo aj porozprávať počas jedenia pomazánky ;-) Pekný deň!
evanaaa
Dnes sa ani takýmto kombináciám nečudujem, možno to má niečo do seba, steaky nerobím, nejem, možno aj preto, lebo by sa mi nemuseli podariť, ale tie halušky by som si dala. Ja mám pravú ovčiu bryndzu, pri nás je malá predajnička výrobkov z Liptova, muž mi ju kúpil a vraj sa ho predavačka pýtala, či chce miešanú alebo 100%-nú ovčiu. Kúpil mi aj ovčí syr a občas kupujem žinčicu, mám ju aj teraz......Tak som rozmýšľala - ak to varia pre cudzincov ktorým steaky nie sú cudzie a dajú si ich, tak tie halušky sa pritom zvezú spolu s nimi, takže 2 v 1.... a naučia sa ich jesť, alebo aspoň ich ochutnajú ak chcú ten steak.... :-)))
kuko95
@kuko95 (27.2.2024 14:50)

Spravila si mi chuť fotkou tak som si spravil moje najobľúbenejšie jedlo 😁stejk som nemal nabudúce vyskúšam
1x kuko95
kuko95
@kukulienka71 (5.3.2024 19:12)

Akurát robím na obed a nikto ma nepresvedčí že je lepšie slovenské jedlo 😁mňam..škoda že som.nemal lepšiu bryndzu
kukulienka71
@kuko95 (9.3.2024 09:14)

Máš ich, poviem tak, " ako by ich jedna mater mala" 😊robíš chute veru! No, ešte aj pirohy bryndzové a strapačky s kyslou kapustou sú mooc dobré. Ale halušky sú asi fakt najlepšie😉
1x kuko95




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia