Bryndzové halušky (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Aj keď "bryndzaky" patria k najjednoduchšim jedlám, málokedy mi niekde chutia. Pridávam recept, ktorý robila ešte moja starká a osobne sa ich neviem objesť. Suroviny však dávam približne, lebo hmota z ktorej sa robia vznika tak "od oka" - fakt nikdy neviem koľko čoho, proste to musí mat tu konzistenciu :)

2-3
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Postruham zemiaky na struhaci (nie v robote na kašu) a chvíľu počkam, kým pustia vodu, tú odlejem. Potom trochu posolím a zas čakám minutku, prebytočnú vodu odlejem. Následne pridám polohrubú múku a premiešam. Šupnem tam trochu toho prášku do pečiva, 2 PL acidka a miešam. Múku pridávam podľa potreby. Cesto musí byť také ťahavé, lepivé na prsty ale zaroveň aj vláčne. Teda skôr "tekutejšie" aby sa pekne odtrhávalo do vriacej vody. (škoda že nemám foto, ale omylom som zmazala z foťáku :( )
  2. Cesto nechám na chvílu v kyske odstať - tak 15 minut a zatiaľ si nachystám slaninku. Slanina by to mala byť taká ta biela bez mäsa, čiste "tuková". Nakrájam ju na väčšie stvorčeky. Na väčšie preto, lebo sa pomalým smažením spečie a pustí tuk, ktorý budeme potrebovať ešte na halušky. Na pomalom ohni slaninku smažím, aby pustila masť a zároveň sa pekne uškvarila do zlatava.
  3. Dám zovrieť mierne osolenú vodu (naozaj mierne, lebo aj slaninka aj bryndza sú slané) a crcnem do nej trochu oleja. Keď už vrie, začnem do nej lyžičkou vkladať zmes o veľkosti hrudiek cca 1x2 cm. Hovorím vkladám, lebo lyžičku každou haluškou namočím do vody, aby sa mi nelepili. Halušky keď sú hotové, pekne vyplávu na povrch. Na obrázku je vidno, ako vyzerajú, keď sú už "skoro" zrelé von :)
  4. Keď sa už derú hore, začnem ich vyberať do veľkej nádoby pomocou "deravej" naberačky. Ja osobne to nezlievam do sitka. Takto ich tam po jednej pekne povyberám, lebo tie čo tam šli posledné sa stihnú ešte počas vyberania dorobiť. Zatiaľ sa mi už aj pekne usmaží slaninka a pustí tuk. A práve tento tuk (asi tak 4-5 lyžíc) vmiešam do halušiek, pekne ich to prevonia slaninkou a aj oddelí. Nakoniec tam rozdrobím jednu kocku bryndze - ale to podla chuti, niekto má rád viac, niekto menej. Bryndzu nikdy nemiešam s ničím iným.
  5. A takto sa to už môže nakladať, keď je to dobre premiešané. Rozhodne odporúčam raz spraviť. Nebáť sa toho, že halušky sú "trochu" strapaté a nie úplne kompaktné - sú však nadýchané, mäkké a chutia fantasticky :) Keď ich naložím, polejem ich ešte trochou vypeku so slaninky a posypem zlatými škvarkami, ktoré sú pri takejto pomalej úprave pekne štavnaté a jemne chrumkavé. Na záver si stačí len naliať acidko a ako prílohu odporúčam klasické "ogurky" :)
  6. Suroviny s receptom v kóde do mobilu.