Bryndzové krokety

Bryndzová kroketa v pikantnom domácom ajvare (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava

Postup

  1. Baklažán pozdĺžne prekrojíme na polovicu, dužinu nakrojíme do tvaru mriežky.
  2. Do pekáča dáme celú papriku, olúpanú cibuľu, pozdĺžne prekrojený baklažán a paradajky zbavené zelenej stopkovej časti. K zelenine pridáme olej, premiešame, nasolíme (pri baklažáne iba vnútornú dužinu).
  3. Zeleninu zapekáme pri 160 °C asi 30–40 minút. Cesnak pridáme zhruba 10 minút pred dopečením.
  4. Papriku po upečení dáme do misky a zakryjeme, aby sa sparila a dala sa ľahšie olúpať. Aj paradajky zbavíme šupiek a všetko spolu rozmixujeme dohladka (počas mixovania pridáme aj nasekané čili) a dochutíme vínnym octom, cukrom, soľou a korením.
  5. Uvarené zemiaky nastrúhame na strúhadle, pridáme rovnaké množstvo bryndze, podľa chuti pridáme posekanú jarnú cibuľku, vytvarujeme guľôčky, ktoré 2–krát obalíme v klasickom trojobale a vyprážame v oleji rozohriatom na maximum, len aby chytila kroketa farbu. Podávame s ajvarom.