Bryndza (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Prikladam recept na bryndzu, ako som sa ju naucila robit. Recept som nasla v knihe "Priprava syrov", jej autor je Neil Willman. Jeho pra-pra-pradedko bol vyvezeny z Anglicka na Tazmaniu na sedem rokov za ukradnutie syra.

Suroviny

Postup

  1. Je odporucane mlieko pasterizovat. Tymto sa zabiju bacterie ktore by mali neziaduce ucinky na konecny vyrobok. Vlozim si hrniec s mliekom do vacsieho hrnca s vodou, zahrievam mlieko na 68'C a podrzim ho tak 1min. Potom mlieko schladim na 32'C. Do mlieka zamiesam 200ml. sadnuteho kysleho mlieka, syridlo a susene ovcie mlieko, ktore som predtym rozmiesala v trochu studenej vode. Na 10l mlieka ja pridam iba 1,6ml syridla, ktore som predtym zriedila v 16ml v studenej vode. Na Slovensku som videla, ze syridlo je ovela slabsie, tak pridajte ho tolko, kolko vam podla vasho navodu hovoria.Mlieko teraz treba nechat stat 60-90min.
  2. Sadnute mlieko pokrajam dlhym nozom na 1cm kocky. Ked ho nadvihnem, takto by to malo vyzerat. Jemne ho premiesam a necham ho stat dalsiu hodinu. Snazim sa udrziavat zaciatocnu teplotu32'C
  3. Po hodine ho zase opatrne premiesam a zase mu dam oddych na hodinu.
  4. Po hodine ho zlejem na sitko.
  5. Sadnutu bryndzu prelozim do foriem ktore mi vyrobil muz. Plastikove trubky piemeru 10cm mi narezal na dlzku 10 cm. Formy su ulozene na dierkovanej tacke, aby srvadka mohla odtekat. Formy s bryndzou otocim dva razy po 1/2 hodine a potom kazde dve, tri hodiny. Na druhy den bryndzu vyberiem a ulozim do 15%slaneho nalevu( 850ml vody+150g soli) Takto moze bryndza stat v ladnicke. Par dni pred tym ako chcem s nou nieco robit vyberiem ju zo slaneho nalevu a zalejem ju mliekom. Inak by bola velmi slana. Tento proces vyroby je zdlhavy, ale medzi tym sa da vselico ine robit. Umyvat okna, vysavat alebo si aj pospat. Bryndza sa moze robit aj len z kravskeho mlieka. Nemam na klavesnici znacku Celzia tak preto je to 32'.