Bryndza - domáca príprava v cudzine aj na Slovensku

Autor receptu: kltko

Priamo na vareche je zopár postupov na domácu prípravu bryndze. Ten ktorý uvediem ďalej je len málo odlišný, avšak rozširuje spôsob prípravy aj pre všetkých bryndzechtivých mimo Slovenska. Pokiaľ viem, využili ho pre prípravu bryndze v Jordánsku, Austrálii aj Kanade a aj keď výsledky vraj neboli úplne identické s klasickou májovou, tak že bryndza to bola a vynikajúca!

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Na výrobu pokiaľ je dostupný používam ovčí syr. Ak je úplne čerstvý, môžeme no nechať dozrieť v chlade a suchu (pri uskladnení v chladničke položiť do misky a 1-2 x denne vyliať prípadne uvoľnenú vodu). Ale vyskúšal som, a postup funguje aj s čerstvým, kedy zrenie prebehne až po zomletí a nasolení. Pretože slovákom v zahraničí čerstvý ovčí syr nie je vždy dostupný, doplním možné alternatívy. Je možné použiť syr feta, alebo syr balkánsky. Feta je rozšírená takmer celosvetovo. Robil som bryndzu koziu - z kozej hrudky (čerstvého kozieho syra). Špecifický pach kozieho mlieka/syru je záležitosťou pastvy / krmiva a spôsobu chovu kôz, veľa krát som jedol kozí syr taký, že som nepocítil žiadnu kozinu. Niečo podobné bryndzi, ale chuťovo menej dokonalé sa dá vyrobiť aj z čerstvého kravského syru (v obchodoch spravidla pod názvom "mliekárenská hrudka") Osobne si robím väčšinu bryndze na domácu spotrebu tak, že v druhej polovici mája si obstarám dobrý ovčí syr a narobím májovej bryndze na celý rok (skladujem ju v mrazničke).
  2. Syr pokrájame na kúsky 3-5 cm. Podľa hmotnosti syra pridáme soľ, základná dávka je 2 %; teda na 1 kg syru 20 g soli. Vyššou dávkou sa zlepší trvanlivosť. Chuťovo sa dá ísť do 4 - 5 % soli, ale osobne doporučujem dodržať najviac 4 % (= 40 g soli na 1 kg syra). Vyššie solenie už deformuje chuť. DÔLEŽITÉ! Ak pracujeme s fetou, balkánskym syrom, prípadne už aj čerstvý syr ktorý používame je nasolený, dávku soli primerane znížime!
  3. Posolený syr posekáme v sekáčiku, pri väčšom množstve pomelieme v mäsovom mlynčeku. Tým zabezpečíme aj dôkladné premiešanie syru so soľou. Ak si nie sme istý dávkou soli, na prvý krát nasolíme málo a po zomletí môžeme ešte soľ pridať a ešte raz premlieť a tak zamiešať.
  4. Hmotu natlačíme s čo najmenej vzduchovými bublinami do sklených fľašiek vhodnej veľkosti (0,35 - 0,7 l), ktoré tesne zavrieme. Necháme stáť v chlade (6 - 10 °C, bežná chladnička) aspoň 3 dni, lepšie 4-5 dní. Prebehne proces zrenia, syr sa so soľou rozleží a zjemní na bryndzu. Bryndzu môžeme používať, trvanlivosť v chlade je zhruba 1 -2 týždne. Preto ak robíme vo väčšom množstve a chceme ju uchovať dlhšie, po dozretí uložíme do mrazničky. Mrazená bryndza nemení chuť, na haluškách či inej teplej kuchyni to nepoznať, možno trošku inak chutí "za surova" v pomazánkach.