Brusnicová omáčka k pečenému mäsu (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Tak ju varievam ja! Vynikajúca kombinácia chutí čerstvých brusníc (cranberry), jalovca, červeného vína, ... . Používa sa hlavne ku divine, ale aj s pečenou morkou, či „kurátenkom“ aj iným pečeným mäskom, má svoju chuť, čaro, vôňu a poéziu hodnú pravého gurmána. Tu Vám predkladám variant chlapský, ale Vy si ho môžete prispôsobiť podľa seba, či podľa želania spolustolovníkov! Trebárs s tvrdou škoricou, klinčekmi či inými koreninami, redšiu omáčku, alebo „pasírovanú“ – bez jadierok, … !

4÷6
porcie
12 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. takto vyzerajú potrebné ingrediencie pripravené na štart
  2. základný krok je dať upiecť plnené „kurátenko“ - tak takúto chutnú „nádheru“ dokáže upiecť každý priemerný gazdiniak a určite podľa svojho vlastného „grífu a šmaku“; aj ja som už dávnejšie pridal svoj rcp, preto dnes iba obrázok na povzbudenie očí a chutí!!!
  3. ešte jedna kontrola, pre istotu, než sa pustíme do toho
  4. umyté brusnice (môžu byť aj mrazené) vysypeme do väčšej rajnice zalejeme ich ~ 250 ml vody a postupne pridáme cukor, drvený jalovec, anýzovú hviezdičku, vetvičku rozmarínu a pol litra kvalitného červeného vínka; privedieme do varu a potom udržiavame na prevádzkovej teplote, než začnú brusnice „praskať“
  5. teraz potrebujú našu pomoc – premiešavame a podľa potreby vareškou pritláčame praskajúce plody o boky rajnice až pokiaľ nie sme spokojní s konzistenciou polotovaru – teraz vlejeme do masy pol deci domácej „pacerkovanej – ruženčekovej - řeťázkové“ 52÷57_čky
  6. medzitým sa upieklo kuriatko, získalo nádhernú chuť, vôňu a červenohnedú kožku; opatrne ho vyberieme na pomocný plytký tanier a z dna pekáča zoškrabeme výpek („baj očko“ môžeme priliať kurací vývar – ja som redukovať nepotreboval), pekáč ponecháme na horúcej platni šporáka a pridáme doň pár PL čerstvého masla a kukuričného škrobu; ja som chcel mať omáčku hustejšiu, tak som pridal hladkú múku); kuchyňskou metličkou rozšľaháme, než sa maslo roztečie a
  7. počas šľahania (moja krajšia ½ šľahá, ja fotografujem) prilievame brusnicovú voňavú masu (samozrejme, teraz už bez vetvičky rozmarínu a hviezdičky anýzu); priebežne „koštujeme“ a dochucujeme drveným jalovcom, čiernym korením, soľou, …
  8. potom hotovú brusnicovú omáčku prelejeme do servírovacej misky a
  9. môžeme prestierať; povrch posypeme hrubo pokrájanými mandľami, alebo vlašskými či lieskovými orechami – ja som si „zašanoval“ hrsť marhuľových jadierok a teraz sa mi krásne vynímajú na porcii pre moju najsamjasnejšiu a najsamlepšejšiu ½ !!! Tanier_ik pre mňa som uviedol na titulke!!!
  10. poďte k nám a ja Vám navarím, inak si musíte pomôcť vlastnoručne – dobrú chuť!!!