Brusnicová omáčka k pečenému mäsu fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. februára 2013
Brusnicová omáčka k pečenému mäsu (fotorecept)
Foto: sracz

Tak ju varievam ja! Vynikajúca kombinácia chutí čerstvých brusníc (cranberry), jalovca, červeného vína, ... . Používa sa hlavne ku divine, ale aj s pečenou Zobraziť celý popisTak ju varievam ja! Vynikajúca kombinácia chutí čerstvých brusníc (cranberry), jalovca, červeného vína, ... . Používa sa hlavne ku divine, ale aj s pečenou morkou, či „kurátenkom“ aj iným pečeným mäskom, má svoju chuť, čaro, vôňu a poéziu hodnú pravého gurmána. Tu Vám predkladám variant chlapský, ale Vy si ho môžete prispôsobiť podľa seba, či podľa želania spolustolovníkov! Trebárs s tvrdou škoricou, klinčekmi či inými koreninami, redšiu omáčku, alebo „pasírovanú“ – bez jadierok, … !

4÷6
porcie
12 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (cranberry)
120÷150 g (krupicový)
250÷300 ml
1 PL (jalovec)
1 hviezdička
podľa potreby
podľa potreby
1 vetvička
500 ml
1÷2 PL
1÷2 PL (múka hladká)
50÷75 ml (borovička, … drienkovica)
3÷4 PL (orechy vlašské, mandle lúpané)




Postup

  1. 1

    takto vyzerajú potrebné ingrediencie pripravené na štart

    Brusnicová omáčka k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    základný krok je dať upiecť plnené „kurátenko“ - tak takúto chutnú „nádheru“ dokáže upiecť každý priemerný gazdiniak a určite podľa svojho vlastného „grífu a šmaku“; aj ja som už dávnejšie pridal svoj rcp, preto dnes iba obrázok na povzbudenie očí a chutí!!!

    Brusnicová omáčka k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ešte jedna kontrola, pre istotu, než sa pustíme do toho

    Brusnicová omáčka k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    umyté brusnice (môžu byť aj mrazené) vysypeme do väčšej rajnice zalejeme ich ~ 250 ml vody a postupne pridáme cukor, drvený jalovec, anýzovú hviezdičku, vetvičku rozmarínu a pol litra kvalitného červeného vínka; privedieme do varu a potom udržiavame na prevádzkovej teplote, než začnú brusnice „praskať“

    Brusnicová omáčka k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    teraz potrebujú našu pomoc – premiešavame a podľa potreby vareškou pritláčame praskajúce plody o boky rajnice až pokiaľ nie sme spokojní s konzistenciou polotovaru – teraz vlejeme do masy pol deci domácej „pacerkovanej – ruženčekovej - řeťázkové“ 52÷57_čky

    Brusnicová omáčka k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    medzitým sa upieklo kuriatko, získalo nádhernú chuť, vôňu a červenohnedú kožku; opatrne ho vyberieme na pomocný plytký tanier a z dna pekáča zoškrabeme výpek („baj očko“ môžeme priliať kurací vývar – ja som redukovať nepotreboval), pekáč ponecháme na horúcej platni šporáka a pridáme doň pár PL čerstvého masla a kukuričného škrobu; ja som chcel mať omáčku hustejšiu, tak som pridal hladkú múku); kuchyňskou metličkou rozšľaháme, než sa maslo roztečie a

    Brusnicová omáčka k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    počas šľahania (moja krajšia ½ šľahá, ja fotografujem) prilievame brusnicovú voňavú masu (samozrejme, teraz už bez vetvičky rozmarínu a hviezdičky anýzu); priebežne „koštujeme“ a dochucujeme drveným jalovcom, čiernym korením, soľou, …

    Brusnicová omáčka k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom hotovú brusnicovú omáčku prelejeme do servírovacej misky a

    Brusnicová omáčka k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    môžeme prestierať; povrch posypeme hrubo pokrájanými mandľami, alebo vlašskými či lieskovými orechami – ja som si „zašanoval“ hrsť marhuľových jadierok a teraz sa mi krásne vynímajú na porcii pre moju najsamjasnejšiu a najsamlepšejšiu ½ !!! Tanier_ik pre mňa som uviedol na titulke!!!

    Brusnicová omáčka k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    poďte k nám a ja Vám navarím, inak si musíte pomôcť vlastnoručne – dobrú chuť!!!

    Brusnicová omáčka k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

kecemis
Tak toto ma uchvatilo. Uz dlhsie som uvazoval nad touto omackou le som nenasiel uspokojivy recept. Ale tento vyzera podla mojho gusta. Len asi budem mat problem s tou 52-kou. Perfect
1x sracz
danielas
perfektný recept! Tak k tomuto tanieru by som si hneď prisadla. A z tvojho podania dýcha na mňa pohodička a entuziazmus .-)
ďakujem za srdečné pozvanie, možno raz, ktovie...
1x sracz
jozka2
cramberry si aj ja robim sama,ale na tu tvoju to nema ta kombinacia ingred. musi dodat ten pravy smrnc,vyskusam.
1x sracz
radost
@sracz...ja bych ťa tu chcela mať-a brusnice s kurátenkom pojedať...beriem metlu a letím aj v túto neskorú hodinu!!muž sa pýta:"Kam ideš?"....reku:"za veľkú mláku-mám tam rodinu!"prístelok máš nachystaný?
joj-radšej nie-čo by na to tvoja naj....pani...??
kuchár si ty vychýrený...ten môj naj....taký není...
pokojný večer..:-))))
a dodatok-prosím pekne:
ale ti to v tej zástere v kuchyni "sekne"...:-))
1x sracz
alexdidi
Perfektná omáčka i s kuriatkom.Brusnice čakajú v mrazáku,takže čoskoro vyskúšam,i keď tie naše nie sú také veľké a pekné ako americké,ale chutiť budú dúfam tiež dobre.Brusnice ako prílohu som sa naučila jesť až tam u vás a odvtedy si ich vždy zamrazím na neskoršie použitie.Ďakujem za recept.
1x sracz
jakoby
Fantázia.Len malá rýpalska otázka,tá hviezdička anízu nie je badián?
1x sracz
zdenka1009
Kuriatko vypadá na zjedenie, mám rada pečené s plnkou...brusnicovú omáčku som ešte nerobila, ale mala som možnosť ochutnať, tak viem že je to pochúťka...možno na jeseň z našich lesných vyskúšam.
1x sracz
jerica
@sracz zíram , nemáš chybu , k tomu papaníčku ten fešák v zástere , no nedaj "šebe zrobic také kurče" :-) fajne , omáčku vyskúšam , nedám múku "inak šicko" :-)
1x sracz
jody
Paráda!!! :-) A čím nahradiť, resp. zameniť brusnice?
1x sracz
denyany
jój, vonia mi to až sem do Košíc. škoda, že si tak ďaleko, na takúto papanicu by som sa veru pozvať dala. ale, čo už? aspoň zrak sa pokochal, keď už jazyk nie.
1x sracz
denyany
a ešte, čítala som o VLA, chodila som tam k zubárovi - Lackovi Ú. a na masáž k už nebohej Marike K.
1x sracz
sracz
Ďakujem @margaretka28 - a keby len na tanieri!!! V puse a v brušku je nádherné blaho a voňavá krása!
sracz
Srdečne pozdravujem @kecemis - nuž pacerkovaná 52, je to pravé, ale v "cezpoľných" podmienkach to môžeš skúsiť s ginom či juniperus spiritom!
sracz
S bruškom plným dobrôt sa vždy ľahšie a krajšie žije milá @danielas - aj ja sa rád nechám prekvapiť!
sracz
Metla je v modernej technológii zastaralá technika @radost – skvelá poétka! Ja tryskáčom skúsil by som, vysávačom značky Dyson! A v zástere, či bez – no za šporákom furt pes!
sracz
Ďakujem @slavka2012 – nielen vyzerá, ale aj chutí! Po uložení, vyskúšať_ Dobrú chuť!
sracz
Na kráse nezáleží a veľkosti sa neboj @alexdidi – krajanka z našeho VIHODU zos PO – pozorne sledujúc Tvoje activity na Varecha.sk, som presvedčený, že Ty dokážeš urobiť perfektnú omáčku aj z “koláča” po vypálení slivovice! A určite bude super "vyšperkovaná" až do najvyšších obrátok! -:) -:)) -:)))
sracz
Tvoju otázku neberiem za “rýpanie” milá @jakoby – a máš pravdu; anízová hviezda je u nás doma známa aj ako badiám!
sracz
Gramotná myšlienka @zdenka1009 – všetko dobré treba vyskúšať a po ochutnaní sa snažiť aj vylepšiť! Poznám prírodu u nás doma a viem, že plody našich hôr, lesov a stráni vo veľkosti síce zaostávajú ale vôňou a chuťou nemajú pár nikde na celom svete!!!
sracz
Milá @jerica – veľmi pekne ďakujem za kompliment ! Také kurče sebe urobim aj dva tri razy do mešaca, bars mi šmakuje! Hej a múku dac ňenušiš, bo po ňej je sós hustejši, aľe kedz ho chceš mac šumni bľiščaci, pridaj do neho lošku kukuričneho škrobu vimešaneho vof deci aj pol žimnej vodi! Do skoreho zdziveňa, dzivečko moja ľuba!
sracz
Áno, chutná paráda @jody – parádnica! Brusnice môžeš nahradiť bársktorými plodmi lesa, či záhrady a aj iným bobuľovým ovocím!
sracz
Srdečne pozdravujem u nás doma @denyany – krajanka milá, ďakujem Ti za koment aj za krátke info o Marike K. Nech odpočíva v pokoji! Bola to super sestrička a v chiropraktike nemala široko ďaleko sebe rovného! Dokázala na pacientovi iniciovať naraz niekoľko bodov – prstami, lakťami, dlaňami, kolenami a keď bolo treba, použila aj svoju bradu ako tlakový impulz! Dr. L. Ú. Má teraz, myslím, prax v PO. Chuťovým kanálikom a svojemu jazyku pomôžeš viac keď navaríš a nebudeš sa iba kochať! Na VLA som pôsobil od 5. 9. 1979 do 31. 12. 2002 - začal som ako odborný asistent a skončil ako kvestor a samostatný vedecký pracovník! S vďakou a nostalgiou spomínam! Vojenská letecká akadémia veru nemala zaniknúť! Večná škoda! Stalo sa tak napriek sľubom o jej zachovanie od našich "politikov" najvyššieho "rangu", na čele s LenOn_om!!! Počul som to z jeho úst, od neho, na vlastné uši!
denyany
veru je to škoda, aj tej akadémie, aj tej Mariky. mrzí ma o to viac, že to bola manželova teta, mala som ju rada, ale choroba si nevyberá. potešilo ma, ako si pekne o nej napísal, prečítam to aj manželovi. Ďakujeme. pekný deň v zámorí ti prejem.
1x sracz
evusik
omáčka je určite výborná, kurátenko krásne... tá tvoja najsamlepšejšia 1/2 sa pri tebe má :-)
1x sracz
jakoby
Ďakujem za odpoveď,v sobotu bežím na najznámejší bratislavský trh "Miletičku"kúpiť pekné domáce kurčiatko a využijem zásobu mrazených vlastnoručne nazbierných čučuriedok.Prajem pekný nielen dnešný deŇ,ale každý v roku.
1x sracz
jakoby
Nedá mi to nepridať komentár k VLA.35 rokov učím na gymnáziu fyziku a chémiu.Za pôsobenia ministra šk.Mikolaja končila u nás mimoriadne nadaná študentka,ktorá mala presne stanovené priority svojho života t.j.stať sa pilotkou(vopred sa ospravedlňujem,jazyky sú pre mňa španielska dedina)boeningu.S podporou celej rodiny a blízkeho aj vzdialeného príbuzenstva a hlavne kolegu Dr.Šuttu,ktorý ju pripravil na prijímacie pohovory sa dostala na leteckú (káľovskú?) akadémiu v Londýne.Aké finančné náklady sú s tým spojené dobre viete.Ja som ju učila chémiu,jej bratovi som bola triednou profesorkou.Veľmi ťažko som niesla,keď jej mamina mi s plačom rozprávala,ako bola prosiť m. Mikolaja o finančný príspevok na letové hodiny,po slovensky povedané,vyrazil s ňou dvere,lebo dcéra mala študovať na Slovensku! Kde,to už nepovedal.
1x sracz
jakoby
p.s.Nie "káľovská",ale kráľovská.Podľa mojich posledných informácií je pilotkou,ale neviem na,ktorom type lietadla.Ale môj príspevok má ďaleko od varenia,prepáč.Takže,do ďalšieho láskyplného varenia.
1x sracz
sjuz
...no omáčka vyzerá priam geniálne chutne, a normálne mi tečú slinky na to kurátenko:))! Najbližšie vyskúšam! Super:)
1x sracz
sracz
Vážená a milá @jakoby – veľmi pekne ďakujem aj za tento Tvoj príspevok (druhý plus oprava) a srdečne zdravím na krásnom „modrom“ Dunaji. V úvodzovkách preto, lebo som v Bratislave na La Franconi a v Kutuzovkách študoval šesť nádherných pred a postpubertálnych rokov, ale Dunaj – modrý – som ja veru nikdy nevidel; pritom ho poznám až pod Komárno! S nostalgiou spomínam aj na dva „maratóny“ Bratislava – Komárno, ktoré sme splavili na ženijných pramiciach! Dúfam, že ani ja nezdržiavam ctenú obec Varecha.sk naozaj nie rcp ani kuchárskou problematikou. Aj mňa zaujal osud Tvojej nadanej študentky a jej „anabáza“ na kráľovskej leteckej akadémii. Máš pravdu! Časy sú teraz také, že problémy, zvlášť so sociálnym charakterom, ani u nás doma nikoho nezaujímajú. Dobre už bolo!!! Ostáva nám obidvom iba sa nádejať, že Tvoja študentka, po absolutóriu, dostala hneď miesto u nejakej „lukratívnej“ leteckej spoločnosti a že sa jej darí finančnú úhradu postupne splácať! Pokiaľ máš záujem, môžeme v nie varechárskych otázkach diskutovať aj naďalej buď formou E-mail_u alebo Skype. Bude však potrebné, aby si vo svojom profile uviedla potrebné adresy. Srdečne Ťa pozdravujem a zo srdca želám krásne, veselšie a úsmevnejšie dni!
sracz
Ďakujem aj Tebe milá @sjuz - ik za pochvalu a pri určite vydarenom "kuchtení s kurátenkom" Ti prajem (samozrejme, že aj Tvojemu váženému Bodygardovi) d o b r ú c h u ť !!!
jakoby
Rada zostanem v kontakte,doplním svoj profil,len to chvíľu potrvá,lebo PC nie je môj kamarát a matematicky vyjadrené,nie je lineárnou funkciou mojich príkazov.p.s.Naši informatici sa predo mnou schovávajú,ale ja som celoživotný optimista.
1x sracz
frezia68
@sracz :si kuchár na pohľadanie :-))) ,mali sme návštevu a presne tak som plnila krátenko,len omáčka nebola,lebo som nevidela recept.Ani brusnice nemám,len sušené a to nie je ono,že?Ale niekedy vyskúšam,až pozháňam brusnice.....pekná prezentácia, aj posledná ukážka s autorom :-)))
1x sracz
izabella929
...a tento prekrásny recept, unikol mojej pozornosti...krásne, úplne super.-) a ten autor receptu je čerešnička na torte.-)))
srnkas
PARADA!!! paci sa mi tento recept, konieckoncov ako vase vsetky. Sledujem vase kuchtenie a inspirujem sa receptikmi! Moja poklona ;)
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia