Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom

Autor receptu: budim

Ako sa hovorí z núdze cnosť, tak sa i mne pritrafilo vymiesť chladničku a našla som tam kozí syr, ktorý zbožňujem - nie ten malý šúľok, ale ten veľký a v črepníku mám už celkom pekný kôpor, tak som si povedala, že skúsim tieto dve ingrediencie skombinovať, a kedže som mala málo času, tak mi prišla na um bruschetta, teda po slovensky hrianka pretretá cesnakom a olivovým olejom, ktorá v minulosti bola v Taliansku jedlom chudobných, podobne ako u nás halušky či naolesníky.

1 - 2
porcia
5 minút
príprava
5 - 10 minút
na 180 - 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny:-). Zapneme gril, ja som použila stupeň 3, ale moja rúra je nejaká strašne stará a silná.
  2. Nakrájame si jednu paradajku i syr na kolieska a nasekáme si kôpor.
  3. Chlieb ugrilujeme z oboch strán, len tam, kde budeme klásť suroviny, tak tak zľahka a potrieme cesnakom z oboch strán.
  4. Potrieme zľahka čili olejom, ktorý si urobíte i sami - čerstvé čili si nasekáte na malé kúsky, dáte do trojdecového pohára a zalejete olivovým olejom a skladujete na tmavom mieste, najlepší je po niekoľkých dňoch a i najostrejší, pri krájaní čili papričiek odporúčam použiť rukavice.
  5. Na vrch poukladajte kolieska paradajok a kôpor, trochu kôpru si nechajte na šalát.
  6. Pridajte olivy a kozí syr rovnomerne rozlámte na kúsky po celej bruschette a takto šupneme späť pod gril.
  7. Kým sa nám syrček griluje, na tanieri si dáme hrsť umytej a odstredenej rucoly, pridáme štvrťky paradajok, olivy a posypeme zvyškom kôpru. Kto chce, môže pridať i orestované tekvicové či slnečnicové semiačka. Pokvapkáme olivovým olejom a čiernym octom balsamico.
  8. Bruschettu vyberieme, a pokrájame (záleží od veľkosti, ak ste použili bagetu, tak ju nekrájame a malý chlieb na polovice) na štvrťky.
  9. Kto nemá kozí syr, môže použiť inú variantu a to buď fetu alebo mozzarellu, len potom odporúčam zameniť kôpor s rozmarínom, tymiánom a bazalkou.
  10. Nakrájanú bruschettu uložíme na šalát a prajem dobrú chuť! :-D
  11. Ja som pripravovala hlavné jedlo, ale môže sa samozrejme servírovať i v zmenšenej forme ako predjedlo. Bruschetta sa podáva ešte za horúca.