Broskyňový džem trojnásobný

bubaya - fotkabubaya, 13. augusta 2012
Broskyňový džem trojnásobný
Foto: bubaya

Raz som skúsila uvariť broskyňový džem, ale veľký úspech som s ním nezaznamenala. Rodinní príslušníci mi povedali, že to chutí ako jablkový pretlak ochutený Zobraziť celý popisRaz som skúsila uvariť broskyňový džem, ale veľký úspech som s ním nezaznamenala. Rodinní príslušníci mi povedali, že to chutí ako jablkový pretlak ochutený sprchovým gélom s broskyňovou vôňou. Ale tento recept, čo mi dala pani Justínka, vo mne okamžite vzbudil dôveru. Kúpila som, zavarila som, zvíťazila som - všetkým nám chutí. Použila som doň trstinový cukor, mám rada jeho chuť. Ale kľudne môžete použiť obyčajný cukor, len džem bude trochu svetlejší. Je to mňam mňam.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
0,3 kg




Postup

  1. 1

    Broskyne som umyla, hodila na 2 minúty do vriacej vody.

    Broskyňový džem trojnásobný - obrázok 1
  2. 2

    Aby som si nepopálila paprče, ovarené broskyne som v studenej vode ochladila, a olúpala.

    Broskyňový džem trojnásobný - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájala som to všetko na štvrtinky, menšie na polovicu do veľkého hrnca. Presypala som broskyne trstinovým cukrom, dobre premiešala a nechala do druhého dňa v hrnci odpočívať.

    Broskyňový džem trojnásobný - obrázok 3
  4. 4

    Na druhý deň ráno som to všetko premiešala, povarila 3 minúty a opäť nechala odkryté stáť do večera.

    Broskyňový džem trojnásobný - obrázok 4
  5. 5

    Večer som prevarila ten zázrak opäť. Už sa to začalo podobať na džem, hustlo to a bolo to neuveriteľne dobré.

    Broskyňový džem trojnásobný - obrázok 5
  6. 6

    Ráno som si umyla poháre, vyvarila viečka a posledný - tretí krát prevarila džem. Tentoraz som varila najdlhšie - cca 10 minút. Kto má rád hustejší džem, môže variť aj dlhšie. Naplnila som ho ešte horúci do pohárov, zavrela dobre viečka, prevrátila hore nohami a nechala do večera vychladnúť. Z 3 kg broskýň a necelého kila cukru mi vyšlo 10 malých cca 3dl pohárikov.

    Broskyňový džem trojnásobný - obrázok 6

Diskusia k receptu

stacy77777
vyzerá skvele, džem s trstinovým cukrom som ešte neskúšala, ukladám si recept
izabella929
vyskúšam tento týždeň určite.-) vyzerá krásne.. ) nechávam aj ja presladzovať ale iba 24 hod.
anajka
Super recept, krásny popis, idem vyskúšať. Dá sa takto urobiť aj marhuľový?
bubaya
Marhuľový som neskúšala, ale určite, možno bude aj rýchlejšie hotový, lebo marhule sú suchšie. Idem takto robiť slivkový, tak napíšem, ako sa podaril.,
danadam
Dzemik je uz hotovy, chladne v sklach a mozem len potvrdit ze je vyborny. Vobec nema chut sprchovacieho gelu, naopak je vonavy za broskynami a chutovo skoro ako marhulovy len v lepsom..ja som do neho od uplneho zaciatku dala jeden vanilkovy lusk tak to mam este aj s jemne vanilkovou vonou. Z 8 broskyn mi vyslo 6 sklicek co sa naozaj vyplati. Dakujem za recept :o)
bubaya
Ďakujem za pochvalu. Ja už som uvarila týmto receptom jahôdkový, a teraz mi stojí na sporáku červeno a čiernoríbezľový. Je to najlepší recept, už nikdy nebudem variť po starom s petolom, to je len sladký puding.
govinda
a aké množstvo vody sa tam dáva, keď sa džem už varí?
kajkova
Mam ten dzem nechat stat pri izbovej teplote alebo sa moze schladit a ulozit do chladnicky? Je strasne teplo, mam obavy ci sa nepokazi...Dakujem za odpoved.
cceeccyyll
vyskusala som ho a je neuveritelnyyyyy...neverim....ten trstinovy cukor dal tomu in smak...dakujem :)
mamatata2
recept vyzerá super, práve ich lúpem, ale cukor mám len biely, dúfam, že aj tak bude dobrý.
skoroblond
prvý krát v živote robím džem.. preto sa chcem pre istotu opýtať, či ho po naplnení do pohárov už netreba sterilizovať? už sa mi presladzujú broskyne..ďakujem
marika21
Netreba sterilizovať. Po naplnení dať viečko a na 5-10 minút otočiť na vrchnák. Džem v hrnci sem tam pomiešam, plním, stále pomaly vrie , zatvorím. Ak je na vrchu pena dať ju preč. Dávam do pohára. Do bieleho jogurtu si ju pridám. Dobrá maškrtka. Skladujem v chladničke.
1x onika
zolik
@Bubaya
Velmi dobry recept. Nechcelo sa mi supat broskyne, tak som masu po druhom 3-minutovom prevareni a vychladnuti prelisovala cez pasirovac. Pridala som 2 CL kyseliny citronovej a 4cl vodky. Na 3kg vykostkovanych broskyn som pouzila 1kg trstinoveho cukru. Dzem som potom varila ca 15 minut, kym mal pozadovanu hustotu. Je fantasticky a primerane sladky, aj ked tam neide tolko cukru. Dozrievaju dalsie broskyne, takze sa budem este dzemovat.
Dakujem a prajem este pekne leto


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia