Brokolicové fašírky s tekvicovými semienkami a sezamom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pripravila som na večeru ako symbol jari brokolicové fašírky, ktoré som obohatila opraženými tekvicovými semienkami a sezamom.Recept dávam v predstihu, na Veľkú noc na Zelený štvrtok nemusí byť tradične len špenát, môžu byť aj tieto veľmi chutné a jemné brokolicové fašírky.

8 kusov - 4 osoby
porcií
30 minút
príprava
5 -7 + 5 - 7 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Brokolicu som rozobrala na ružičky, umyla, dala do hrnca, zaliala vodou, pridala som soľ, priviedla do varu, varila som asi 5 až 7 minút, okamžite som ju dala ma chvíľku do ľadovo - studenej vody, aby sa prerušil var a zachovala krásna svieža zelená farba, scedila som a nechala dobre odkvapkať z vody na cedníku,...
  2. ...brokolicu som dala do sekáčika, rozsekala som ju nie úplne na drobno, nevadí, ak zostanú menšie kúsky vcelku, potom som v sekáčiku rozsekala na hrubo petržlenovú vňať a spolu s brokolicou som dala do hrnca,...
  3. ...na panvici som na sucho opražila tekvicové semená bez šupky a sezamové semená, nechala som ich úplne vychladnúť na tanieri,...
  4. ...k brokolici s petržlenovou vňaťou som pridala vajcia, opražené vychladnuté semená, múku, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, všetko som spolu premiešala,
  5. ...k tejto zmesi som prelisovala cesnak, pridala som detskú krupicu, premiešala som, nechala asi 15 minút odpočívať, aby napučala a vsiakla nadbytočnú vlhkosť zo zmesi, pridala som strúhanku, ktorou som zmes zahustila....
  6. ... na tvarovateľnú hmotu,...
  7. ...z ktorej som vlhkými rukami vytvarovala gule, tie som sploštila dlaňami na tvar fašírky, vložila som ich do strúhanky,...
  8. ...obalila z každej strany v strúhanke,...
  9. ....v rozohriatom oleji na strednom plameni som ich opražila do peknej zlato - hnedej farby najprv z jednej strany,...
  10. ...potom aj z druhej strany, z oboch strán asi 5 - 7 minút...
  11. ...hotové brokolicové fašírky som nechala odsať z prebytočného tuku na papierovej kuchynskej utierke,...
  12. ...podávala som ich horúce so zemiakovou kašou.
  13. Brokolicové fašírky sú veľmi zdravé, majú jemnú chuť, sú navyše obohatené opraženými tekvicovými a sezamovými semenami, ktoré ich robia chutnejšími, zdravšími a príjemne chrumkavými, odporúčam vrelo vyskúšať aj vám, prajem Dobrú chuť, môžu byť vhodným spestrením veľkonočného Zeleného štvrtka :-)