Domáce pečivo
Brioška z kváskového cesta alebo s droždím (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
Kniha Domáci chlieb obsahuje veľmi veľa rôznych receptov. Nielen na chleby, ale aj sladké pečivá. A tak som skúsila tento na briošku. Pôvodný recept je s droždím, ja som si ho prekváskovala a priznám sa, že po ochutnaní upečenej briošky som si uvedomila, že lepšie cesto som nejedla. Neviem či to je množstvom masla alebo vajec. Ale odporúčam upiecť. Pridávam pôvodný recept s droždím aj s kváskom.
Postup
- Zameriam sa na kváskový recept. Tí, ktorí budú piecť s droždím, si urobia klasický kvások z časti vlažného mlieka a droždia, nechajú nakysnúť a potom pridajú do cesta. Potom pracujú s cestom tak, ako ja. Najskôr som si večer pripravila rozkvas. Nakoľko je rozkvasu málo, stačila mi menšia uzatvárateľná nádoba. Do tej som dala mlieko, múku a lyžicu kvásku. Dobre som premiešala a nechala som cez nos vykvasiť.
Ja používam na pečenie špaldovú múku, tá sa dá zameniť za klasickú hladkú pšeničnú.
- Ráno som robila cesto.
Sypké suroviny som zmiešala, pričom múku som vopred preosiala cez sitko. Mokré suroviny som zmiešala postupne v menšej miske a následne som ich vliala k múke a dobre som všetko premiešala. Vzniklo kompaktné cesto, ktoré som zakryla druhou misou a nechala 10 minút kysnúť.
- Po 10-tich minútach som cesto prepracovala prekladaním. Počas prekladania som cesto pozatláčala, aby som z neho vytlačila vzduch. Misu s cestom som zakryla druhou misou a nechala 10 minút kysnúť.
Tento krok som zopakovala ešte 2 x, teda spolu 3x.
- Po poslednom prekladaní som nechala cesto kysnúť 1 hodinu.
- V pôvodnom recepte sú uložené 3 briošky za sebou v malej hranatej forme na chlieb. Je to polovičné množstvo cesta, preto je kúskov menej. Pri prvom pokuse z tohto menšieho množstva som spravila 4 ks briošiek a dala som ich do malej okrúhlej formy.
Ja som robila z dvojnásobného množstva surovín a tak som použila formu okrúhlu. Po hodine som cesto podelila na 10 kúskov, ja som do cesta pridala aj hrozienka, nemusia byť.
Urobila som naolejovanými rukami guľky - briošky. Vyvaľkala som každú v zemiakovom škrobe, oprášila a uložila na vymastenú okrúhlu formu.
- Briošky z droždia kysnú 35 - 45 minút a z kvásku 2 hodiny. Zakryté utierkou a buď vložené do igelitového sáčku, alebo pod veľkou misou.
Musia zdvojnásobiť objem.
Počas tohto kysnutia som 45 minút pred koncom kysnutia dala rozohriať rúru na 230 °C.
- Briošky som natrela rozšľahaným vajíčkom, posypala som sezamom, môže sa dať mak, alebo nič.
- Po vložení formy do rúry som znížila teplotu na 185 °C a piekla som 30 minút.
Rošt treba dať do dolnej časti rúry, ja som mala na druhej priečke a trochu sa vrch stmavol. Ale na chuti to neubralo.
Briošky som vybrala z formy, dala som chladiť na mriežku.
- Po vychladnutí som odlomila polovicu pre rodičov a už sme ochutnávali.
- Chuťou brioška pripomína vianočku, ale veľmi chutnú. Kúsky sa odtrhávajú a dajú sa jesť samotné,
- alebo s maslom a džemom. Ja som si dala na raňajky s rebarborovou marmeládou.