Domáce pečivo

Brioška z kváskového cesta alebo s droždím (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Kniha Domáci chlieb obsahuje veľmi veľa rôznych receptov. Nielen na chleby, ale aj sladké pečivá. A tak som skúsila tento na briošku. Pôvodný recept je s droždím, ja som si ho prekváskovala a priznám sa, že po ochutnaní upečenej briošky som si uvedomila, že lepšie cesto som nejedla. Neviem či to je množstvom masla alebo vajec. Ale odporúčam upiecť. Pridávam pôvodný recept s droždím aj s kváskom.

30 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Zameriam sa na kváskový recept. Tí, ktorí budú piecť s droždím, si urobia klasický kvások z časti vlažného mlieka a droždia, nechajú nakysnúť a potom pridajú do cesta. Potom pracujú s cestom tak, ako ja. Najskôr som si večer pripravila rozkvas. Nakoľko je rozkvasu málo, stačila mi menšia uzatvárateľná nádoba. Do tej som dala mlieko, múku a lyžicu kvásku. Dobre som premiešala a nechala som cez nos vykvasiť. Ja používam na pečenie špaldovú múku, tá sa dá zameniť za klasickú hladkú pšeničnú.
  2. Ráno som robila cesto. Sypké suroviny som zmiešala, pričom múku som vopred preosiala cez sitko. Mokré suroviny som zmiešala postupne v menšej miske a následne som ich vliala k múke a dobre som všetko premiešala. Vzniklo kompaktné cesto, ktoré som zakryla druhou misou a nechala 10 minút kysnúť.
  3. Po 10-tich minútach som cesto prepracovala prekladaním. Počas prekladania som cesto pozatláčala, aby som z neho vytlačila vzduch. Misu s cestom som zakryla druhou misou a nechala 10 minút kysnúť. Tento krok som zopakovala ešte 2 x, teda spolu 3x.
  4. Po poslednom prekladaní som nechala cesto kysnúť 1 hodinu.
  5. V pôvodnom recepte sú uložené 3 briošky za sebou v malej hranatej forme na chlieb. Je to polovičné množstvo cesta, preto je kúskov menej. Pri prvom pokuse z tohto menšieho množstva som spravila 4 ks briošiek a dala som ich do malej okrúhlej formy. Ja som robila z dvojnásobného množstva surovín a tak som použila formu okrúhlu. Po hodine som cesto podelila na 10 kúskov, ja som do cesta pridala aj hrozienka, nemusia byť. Urobila som naolejovanými rukami guľky - briošky. Vyvaľkala som každú v zemiakovom škrobe, oprášila a uložila na vymastenú okrúhlu formu.
  6. Briošky z droždia kysnú 35 - 45 minút a z kvásku 2 hodiny. Zakryté utierkou a buď vložené do igelitového sáčku, alebo pod veľkou misou. Musia zdvojnásobiť objem. Počas tohto kysnutia som 45 minút pred koncom kysnutia dala rozohriať rúru na 230 °C.
  7. Briošky som natrela rozšľahaným vajíčkom, posypala som sezamom, môže sa dať mak, alebo nič.
  8. Po vložení formy do rúry som znížila teplotu na 185 °C a piekla som 30 minút. Rošt treba dať do dolnej časti rúry, ja som mala na druhej priečke a trochu sa vrch stmavol. Ale na chuti to neubralo. Briošky som vybrala z formy, dala som chladiť na mriežku.
  9. Po vychladnutí som odlomila polovicu pre rodičov a už sme ochutnávali.
  10. Chuťou brioška pripomína vianočku, ale veľmi chutnú. Kúsky sa odtrhávajú a dajú sa jesť samotné,
  11. alebo s maslom a džemom. Ja som si dala na raňajky s rebarborovou marmeládou.