Bravčový steak so smotanovou omáčkou so zeleným korením (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dlho som zbierala odvahu na túto delikatesu, kým som sa odhodlala. Ked som ju robila, zistila som, že jej príprava je pomerne jednoduchá, len vyžaduje trocha viac pozornosti a za ten výsledok to naozaj stojí. Skúste aj Vy a nebudete ľutovať, verte mi!

2
porcie
24 hodín minút
príprava
5+5 minút minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si celé zelené korenie.
  2. Bravčový orech zo stehna som pokrájala na cca 2,5 cm rezy o váhe asi 250 g.
  3. V mažiari som podrvila zelené korenie na hrubo.
  4. Mäsko som len veľmi jemne naklepala, potrela 2 PL oleja, ktorý som do neho vmasírovala aj s na hrubo podrveným zeleným korením, prikryla alobalom a vložila som ho do chladničky na 24 hodín marinovať. Mäsko týmto skrehne a zjemnie. Nesolila som, aby mäsko zostalo pekne šťavnaté. Nepoužívať olivový olej, ľahko sa prepáli!
  5. Pripravila som si dalšie potrebné suroviny - maslo, šľahačku a morskú soľ.
  6. Mäsko som nechala 1 hodinu po vybratí z chladničky pri izbovej teplote odstáť, aby sa pri pečení "nezošokovalo". Na plameň som dala suchú panvicu rozohriať, až ked bola riadne horúca, som pridala 1 PL oleja a počkala som, až sa z nej takmer začalo dymiť a vtedy som na ňu položila mäsko. 3 minúty som s mäskom nehýbala, prudko som ho opekala, až po tejto dobe som stiahla plameň na polovicu, opekala ešte 2 minúty...
  7. a tak isto som postupovala pri opečení druhej strany mäska, teda 5 minút spolu z jednej a päť minút z druhej strany. Dlhšie neodporúčam, aby sa mäsko nevysušilo a nespálilo. Takto sa opečie pekne do hneda a zostane šťavnaté. Vybrala som ho na tanier, osolila morskou soľou a vložila do trúby vyhriatej na 150 stupňov, aby zostalo teplé. Teraz som sa venovala príprave omáčky.
  8. Do panvice som priliala horúcu vodu a za stáleho miešania som odvarila výpek z mäska. Pridala som ešte 1 CL celého zeleného korenia.
  9. Priliala som šľahačku a za stáleho miešania som nechala omáčku zredukovať na polovicu. Miešať treba sústavne, lebo šľahačka sa ľahko pripaľuje. cca 10 minút.
  10. Na záver som pridala maslo, vypla som plameň. Maslo sa rozpustí zbytkovým teplom, omáčku zahustí, zjemní chuť a omáčka dostane pekný lesk. Ked bolo hotovo, osolila som aj omáčku morskou soľou.
  11. A pochúťka bola na tanieri, vydarila sa. Ako príloha sa hodia na masle opekané zemiaky alebo ryža. Avšak pri tejto porcii mäska bohate postačí svieži zeleninový alebo listový šalátik. Milovníci fajného mäska dobrú chuť!