Bravčový bôčik v rímskom hrnci - eintopf (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Doprajte si niečo hriešne dobré...

15 minút
príprava
90-100 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Občas sa človeku zažiada aj mäsko, z ktorého mu po brade steká chutná tučná šťava:-) a keď sa dá pripraviť spolu s prílohou v jednom pekáči, nie je o čom. Rímsky hrniec nezabudnite pred prípravou ponoriť spolu s vrchnákom do vody asi na pol hodiny. Unikajúca para spôsobí, že jedlo nebude treba podlievať či prelievať. Na spodok naplátkujte cibuľu a strúčiky cesnaku, pekáč netreba ani len vymazať. Všetko sa pripraví vo vlastnom tuku a šťave, preto to bude také chutné.
  2. Očistené zemiaky pokrájajte pozdĺžne na štvrťky, osoľte a okoreňte celou rascou a premiešajte v miske, potom ich navrstvite na cibuľu s cesnakom. Vrchnú vrstvu bude tvoriť poriadne osolené a rascou okorenené mäso nakrájané na hrubšie plátky.
  3. Zakryte vrchnákom a vložte do STUDENEJ RÚRY, aby hlinený pekáč nepraskol. Je háklivý na rýchle zmeny teplôt, preto, aj keď ho vyberiete z rúry, vždy si ho podložte utierkou alebo drevenou podložkou. Rúru zapnite na 200°C a o nič sa nestarajte hodinu a pol.
  4. Potom vrchnák odstráňte, mäso pootáčajte a dopečte pod grilom do červena ešte pár minút. Podávajte v sezóne s čerstvým šalátom, v zime s nakladanou zeleninou. Dobrú chuť!