Bravčový bôčik

Bravčový bôčik s krémovou tarhoňou so zeleninou

Autor receptu: redakcia

V profesionálnych kuchyniach sa mäso pripravuje už takmer výlučne len metódou sous vide. V domácnostiach ho možno nahradiť pomalým dusením v uzavretej nádobe v rúre.* Samozrejme, možno ho pripraviť aj tradične, len bude mať inú konzistenciu, nebude také mäkké a šťavnaté.

5
porcií

Postup

  1. Bravčový bôčik nakrájame na menšie kusy, osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Dáme buď do uzatvorenej nádoby do rúry pri 80 stupňoch dusiť na 72 hodín, alebo ho pripravíme sous vide. Čas prípravy je taký istý. Hotový bôčik je krásne mäkký a ešte keď je horúci, zaťažíme ho a necháme vychladnúť v chladničke 24 hodín. Po vychladnutí ho opečieme z každej strany dozlatista.
  2. Mrkvu očistíme a spolu s cuketou nakrájame na tenké 2 mm plátky. Potom všetko nakrájame na 2 mm rezance a nakoniec na malé 2 mm kocky.
  3. Tarhoňu dáme do hrnca s rozohriatym olejom, pražíme, kým chytí farbu. Zalejeme vriacou vodou, smotanou a dusíme domäkka. Hotovú tarhoňu zmiešame so zeleninou, sektom, ešte trochu podusíme a dochutíme. Servírujeme s bôčikom a s ľanovým čipsom.
  4. Ľanový čips pripravíme tak, že ľanové semienka zmiešame s trochou vody a necháme chvíľu napučať. Potom rozotrieme na plech so silikónovou podložkou alebo s papierom na pečenie a upečieme dochrumkava. Že je čips hotový, zistíme podľa toho, že sa neohýba, ale láme.